Na letu iz Dohe za Atinu čak 12-oro pozitivnih na korona virus: Evo čega se Grci najviše plaše

Mi se ne plašimo odlaska u Grčku, ali se zato Grci plaše turista i uvezenih slučajeva korone kojih će sigurno biti

  • 0
Rodos grčko ostrvo foto: Tara Tomović

Možda se mi radujemo letovanju u Grčkoj bez neophodnog testa i karantina, ali Grci se više plaše nas.

Otvaranje granice i dolazak turista su opasni, kažu stručnjaci povodom slučajeva korone koji su otkriveni na letu iz Katara, ali napominju da se vrše pripreme za minimiziranje ovog rizika.

Na letu kompanije Katar erlajns iz Dohe do Atine otkriveno je 12 pozitivnih na korona virus u pregledu izvršenom na 91 putniku zbog čega je do daljnjeg odlučeno da se obustave letovi iz Katara.

- Jasno je da će postojati rizik zbog turista koji će nam ući u zemlju - rekao je prof. mikrobiologije Alkivijadis Vatopulos u razgovoru za TV Skaj - Otvaranje granica je veoma opasno. Jasno je da će zbog te odluke građani Grčke biti u opasnosti. S druge strane, ne verujem da postoji neko ko smatra da granice ne bi trebal oda se otvore. Imamo više vrsta oružja kojim ćemo se boriti protiv korone.

Atina foto: pixabay.com

Kako kaže, za Grčku će ovog leta biti najvažnije da postavi sistem nadzora, dijagnoze i lečenja tako da taj rizik bude mali.

Prof. dr Nikos Sipsas sa Medicinskog fakulteta u Atini naglasio je da će Grčka sigurno imati uvezene slučajeve na leto.

- Znamo da će biti takvih incidenata. Videli smo šta može da se dogodi u samo jednom avionu - rekao je u intervjuu za Antenu aludirajući na slučaj leta iz Dohe do Atine - Najsigurnije bi bilo da ne otvaramo granice, ali iz finansijskih razloga tako nešto nije moguće. Prvi prioritet je javno zdravlje. Ako budemo smatrali da dolazak turista iz određene zemlje nije bezbedan, onda ćemo uraditi ono što je neophodno.

(T.T./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA