Testirali su me na korona virus u Grčkoj i evo zašto sam ipak bila srećna zbog toga

Jednostavno je potrebno da posmatramo stvari s vedrije strane

  • 2
skijatos Foto. T.T.

1. jula ranom zorom poleteli smo na grčko ostrvo Skijatos prvim čarter letom iz Srbije, a ujedno i prvim koji je sleteo u Grčku iz Evrope.

Budući da se osim našeg očekivao samo još jedan let iz Nemačke tog dana, znali smo i da je veća verovatnoća da će nas testirati.

Naime, na aerodromu "Papadijamandi" raspolažu sa 60 testova dnevno, pa je bilo logično da će barem 30 odvojiti za avion Er Srbije.

Tako je i bilo. Pokušavajući da shvatim profil ljudi koje izdvajaju, iskreno ne nalazim nijednu zajendičku karakteristiku - stariji, mlađi, parovi sa decom, svi su bili među odabranima.

Kada sam došla na red za pasošku kontrolu, odmah su i mene uputili na testiranje.

Do tog trenutka smo svi mislili da je boravak u izolaciji 24 časa obavezan, a pošto je naš boravak bio jednodnevan rekla sam policajcu da se već večeras vraćam kući i da ne mogu ostati na ostrvu do sutra.

Odgovorio mi je da je to samo preporuka, te da kao što sam planirala uveče mogu da se vratim za Beograd. U slučaju da sam pozitivna, zvaće me sutradan. Negativne rezultate ne javljaju.

Skijatos foto: Telegraf

Pomislih da to i nije tako loše. Ništa mi ne bi falilo da se prekontrolišem kada već dolazim iz grada koji je jedno od žarišta u Srbiji.

Dežurni lekar je bio više nego ljubazan objašnjavajući proceduru uplašenim putnicima koji su se ubrzo opustili. Štaviše, pojedini putnici koji nisu izdvojeni za testiranje sami su tražili mogu li i oni da se testiraju kada već izolacija do čekanja rezultata nije obavezna.

- Nemamo baš toliko testova za sve - kroz smeh je odgovorio dežurni lekar.

I dalje me je mučilo to što ne mogu da pronađem nijedan vidljiv kriterijum po kojem su nas izabrali, pa sam ga upitala da nam objasni, a njegov odgovor zabeležila kamerom.

I možda baš kao i vi, zaključila sam da kriterijum zapravo ne postoji.

Srećom, do dana današnjeg me niko nije pozvao, ali jeste se ispostavilo da je bila zaražena putnica u avionu.

Mnogi su se uplašili jer je na letu bilo 144 putnika. Međutim, i ovde govorimo o osnovama normalnog ponašanja - ako se mere preventive poštuju, odnosno ne skida maska tokom leta, a ruke redovno dezinfikuju, brige nema sve i da je zaražena osoba sedela do vas.

Zapitajte se samo pored koliko smo pozitivnih prošli u prodavnici ili na ulici, pa možda čak i na poslu, ali ste bili zaštićeni.

skijatos, avion, let Foto. T.T.

Saznali smo i šta se dogodilo sa pozitivnom saputnicom. Budući da je asimptomatski slučaj, nije obavezna da bude u karantinskom hotelu već da se normalno ponaša i štiti, te da u slučaju pogoršanja simptoma to prijavi nadležnima.

Ipak, glavni utisak jeste da se Grci ne plaše korone jer nemaju ni potrebe. Ponašaju se normalno i odgovorno, štite se u svakoj prilici. Stoga ako vas pri odlasku na letovanje nasumično izaberu, nemojte se plašiti i gledajte to sa pozitivne strane - imaćete priliku besplatno da se prekontrolišete i u potpunosti uživate u svom letovanju.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    5. jul 2020 | 10:19

    Neka hvala. Sačekaću još malo da vidim kako se ovo odvija sa koronom. Ne bih rizikovao. Ako bog da, Skijatos za mesec dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA