Koliko uvezenih slučajeva na dnevnom nivou može da podnese Grčka?

Granični prelaz Promahonas narušio "savršenu" statistiku

  • 0
Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka Foto: Profimedia

Stručnjaci u Grčkoj ocenili su koja je granica pozitivnih turista iz inostranstva koju ova zemlja može da prihvati na dnevnom nivou.

Testiranje koje je izvršio grčki Institut za javno zdravlje na desetinama ulaznih kapija zasnovano je na algoritmu koji uzima u obzir gde je svaki putnik bio u poslednjih 14 dana, kao i da li je prošao kroz "crvena" područja.

Nasumično testiranje kod putnika iz zemalja sa niskim epidemiološkim opterećenjem smatra se sigurnom praksom jer je i statistički rizik uvezenih slučajeva manji. Međutim, to ne važi za zemlje sa zabrinjavajućim epidemiološkim podacima, kao što je Srbija, ističu grčki mediji.

Ako, na primer, u grupi turista postoje dvoje koji nisu pregledani, a prošli su granicu, potencijalan rizik da su zaraženi je statistički "prihvatljiv". Ali, ako u grupi ima na desetine pozitivnih i polovina njih prođe bez testa, onda je rizik od širenja virusa mnogo veći.

Veliki udeo "pozitivnih" putnika u odnosu na ukupan tok sa određenog mesta ulaska, povećava verovatnoću da će značajno veći broj automobila i autobusa proći kroz zemlju, a tipičan primer za to je prelaz Promahonas za koji su najavljene hitne mere.

- Zbog visokog procenta pozitivnih turista, ima mnogo onih kojima test nije ni urađen i to izaziva zabrinutost - kaže Dimitris Paraskevis, vanredni profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Atini.

Kako kažu, prihvatljiva granica je jedan pozitivan na 1.000 turista, ali na prelazu Promahonas ta brojka bila je daleko veća.

Upravo su zato uvedene hitne mere za ovaj granični prelaz, pa će tako svi oni koji se upute preko njega od 15. do 29. jula (ne samo iz Srbije) morati da imaju negativan PCR test.

Prihvatljiva dnevna granica za Grčku iznosi oko 20 do 25 uvezenih slučajeva. Sve preko toga predstavlja rizik po javno zdravlje Grčke.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA