≫ 

Možda ove godine niste mogli da idete u Grčku na more, ali Grčka može doći na vašu trpezu

Osetite ukus Grčke

  • 3
grčka salata

foto: pixabay.com

Čuvena grčka salata, ali i tzatziki, i giros su mnogima od nas jedna od asocijacija na Grčku. Dobro, nekima je i Mithos pivo, ali i svi oni fenomenalni slatkiši u kojima se mnogi od nas dave kada odu na letovanje.

Ali, avaj, granice su trenutno zatvorene i na društvenim mrežama možemo pročitati vrlo surove komentare o toj temi. Kako god, mi na to ne možemo da utičemo i jedino što nam preostaje jeste da budemo strpljivi i sačekamo da vidimo kako će se situacija u vezi sa pandemijom korona virusa razvijati.

A dok draga nam Grčka ne otvori granice, možemo uživati u grčkim gastronomskim specijalitetima i kod svoje kuće. Nije to to, naravno, jer sva ta hrana ima potpuno drugačiji ukus kad je jedemo u Srbiji i kad je jedemo u Grčkoj, ali možemo da probamo.

Horijatiki salata (grčka)

 

grcka salata sa sirom i povrcemX

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Ništa ukusnije nema nego u toku letnjim meseci naseckati svo povrće, pa preko staviti komad sira i podsetiti se ukusa i mirisa Grčke.

Ipak, ako želite da kod kuće pripremate Grčku ili Horjatiki salatu, kako je njen originalni naziv, morate koristiti i originalni feta sir, domaće maslinovo ulje, ako je moguće i Kalamata masline. Ne zaboravite i origano, opet ako je moguće grčki, jer ima intenzivniji miris. No, i ako je pripremate od domaćih sastojaka, odnosno sa srpskim kravljim sirom, nećete pogrešiti sigurno.

Imajte samo na umu da je ovo jedan od onih specijaliteta, koji se u svakom delu zemlje priprema na drugačiji način.

Pa, u čemu je tajna Grčke salate? Odgovor je vrlo jednostavan – svi sastojci se seku na krupnije komade, a za razliku od Srpske salate, ovde se sir stavlja na vrh i to u komadu.

Priprema je, u suštini vrlo jednostavna. Na krupnije komade iseckate paradajz, papriku i krastavac, a luk na kolutove. Ako je moguće da ti kolutovi budu malo deblji i da ostanu celi. Preko toga stavite komad sira, pa sve pospete origanom i prelijete maslinovim uljem. Naravno, masline dolaze na kraju, kao šlag na tortu.

Grčki giros u kućnoj varijanti

 

Grčka želi da privuče penzionere kroz poreske olakšice

Foto: Telegraf.rs

Ako vam neko kaže da giros možete pripremiti i kod kuće i da će biti fenomenalnog ukusa, teško da ćete mu poverovati. Ali pošto je potpisnik ovih redova taj recept isprobao i obilato ga koristi i danas, možete biti sigurni da je i te kako moguće i da ćete sigurno oduševiti ukućane. Istina, treba malo više vremena da biste pripremili grčki giros kod kuće, ali sigurno nećete zažaliti.

Možete ga praviti u obe varijante, i od pilećeg i od svinjskog mesa, mada je od pilećeg definitivno lakši za pripremu.

Iseckajte 2 pileća filea na sitnije kockice, pa pospite vegetom, alevom paprikom, origanom i peršunom. Po želji možete dodati i malo bibera. Zatim sve to prelijte maslinovim uljem i idealno je da ostavite da odstoji u frižideru preko noći.

Sutradan meso isrpžite dok ne postane krckavo, baš kao i za giros.

Tortilje možete praviti ili kupiti. A to isto se odnosi i na pomfrit...možete kupiti gotov i ispeći ga u rerni. Svakako vam je potrebna i Tzatziki salata, crni luk i paradjz, senf i kečap, sve u zavisnosti od toga sa kojim ste začinima navikli da jedete giros.

Tarator ili tzatziki

 

Tzatziki

Foto-ilustracija: pixabay.com

Pripadnici srednje generacije sigurno pamte da su naše mame pripremale salatu koju su nazivale tarator. A ona u velikoj meri liči na grčki tzatziki, mada su se za tarator obično krastavci seckali na sitnije kockice.

Kada je u pitanju originalni recept za tzatziki, kao i za Grčku salatu, on može da se razlikuje u zavisnosti od regije, ali samo po pitanju začina koji se dodaju. Inače je priprema svakako ista.

Najpre krasatavac očistite i odstranite semenke, pa ga izrendajte na krupno rende. Malo posolite i ostavite da odstoji kratko dok ne pusti vodu.

Da bi tzatziki bio onako fenomenalnog ukusa, potrebno je da dobro iscedite svu vodu. Dodajte nekoliko čenadi sitno seckanog belog luka i ako je moguće, originalni grčki jogurt sa visokim sadržajem masti. Ako ne, možete koristiti i ono što se u našim prodavnicama reklamira kao grčki jogurt ili pavlaku, uz dodatak običnog kiselog mleka. To već prepuštamo vama.

Od začina se obično dodaje sveža mirođija i naravno so.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. avgust 2020 | 21:09

    Moja kada🛀 je sada grcka i djus🍹

  • plavi safir

    7. avgust 2020 | 08:16

    Mozda, a možda će neki i da idu,😜

  • sremac

    7. avgust 2020 | 02:35

    primetio sam da u grckoj sto je losiji lokal to je bolji giros ili sto manje peku girosa to je bolji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA