≫ 

Holivudske zvezde koje hoće mir i odmor uglavnom birajiu ovo grčko ostrvo za odmor

Upoznajte Antiparos

  • 1
paros Antiparos / pixabay.com

Neka magija postoji čim grčko ostrvo Antiparos biraju tolike holivudske zvezde za svoj odmor. Poznato je da ovde rado borave Tom Henks i njegova supruga koji poseduju čak i vilu.

A prema lepotama Antiaprosa nije ostao ravnodušan ni Metju Mekonahi, a ni Vupi Goldebrg, ali ni mnoge druge svetske zvezde. Na ovom grčkom ostrvu je viđena i Nia Vardalos, koja je nama poznata iz kultnog filma Moja velika mrsna pravoslavna svadba.

Malo ostrvo sa 50 crkava

Iako zauzima površinu od samo 35 km², obale ovog ostrva se protežu dužinom od oko 57 kilometara, a na njemu postoji čak 50-ak crkvica i kapelica. Na ostrvu živi nešto više od 1.200 ljudi.

Upravo na ovom ostrvu je otkriven pećinski nakit, za koji se smatra da je najstariji na području cele Evrope. Starost stalaktita u pećini Antiparos je procenjena na čak 45 miliona godina.

Fenomenalne plaže, kako uređene, tako i neuređene su jedno od obeležja ostrva. Tome svakako treba dodati i podatak da je arhitektura ista kao na svim ostrvima Kiklada. A to znači da su fasade svih građevina bele, a prozori i vrata plave boje. Naravno da je obavezan dekor u svakoj okućnici i bogato, mirisno cveće u divnim bojama.

Kako do Antiparosa?

Na ovom kikladskom ostrvu ne postoji aerodrom, a saobraćajno je jedino povezano sa obližnjim Parosom. Do ostrva se stiže nakon svega 7 minuta vožnje.

antiparos Antiparos / pixabay.com

Postoje dve opcije za prevoz do Antiparosa. Jedna je trajektom, kada je moguće da prevezete i automobil, a druga je manji brod, koji služi samo za prevoz putnika. Oba kreću iz luke Parikija na Parosu, a za razliku od trajekta koji saobraća tokom cele godine, ako mu to dozvoljavaju vremenski uslovi, naravno, putnički brod obično saobraća samo u toku sezone.

U toku prošle godine je cena karte do Antiaprosa putničkim brodom koštala 5 evra po osobi. Na trajektu je cena u jednom pravcu iznosila 6,3 evra za automobil i 1,3 evra po osobi, s tim što deca ne plaćaju kartu.

Zašto holivudske zvezde biraju baš Antiparos?

Tom Henks, Grcka zastava Foto: Tanjug/AP, PIxabay

Ako znate da je u pitanju omanje ostrvo, bez previše turista i gužve, na kome se može u miru uživati u prelepim plažama i sjajnim ukusima specijaliteta grčke kuhinje, koja se pripremaju u lokalnim tavernama, onda i nije baš tako teško zaključiti zašto poznate face biraju da odmore baš na ovom grčkom ostrvu.

Uz to, u blizini Antiparosa se nalaze i 2 nenaseljena ostrvceta sa plažama kao iz snova, pa svako ko želi, može čak i tamo da se osami u toku dana.

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabac

    11. avgust 2020 | 09:30

    Nije mi jasno kao turistickom radniku,Amerikancima ,iz tako zarazene zemlje moguc dolazak u Grcku,a nama Iz Srbije sa nekim prosekom,ne moze.Nikada im ne treba oprostiti takvu selekciju,diskriminaciju.U Grcku smo vodili na hiljade turista,sad nam je to hvala.Neka odmah na granici pri ulasku u Grcku,rade PCR test na koronu,pa onda ko je pozitivan,neka se vrati,a ne svi gradjani da ispastaju.Ali verovatno postoji neki dogovor,da bude ovako.Ako,to su nam "braca"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA