≫ 

Saronski zaliv, riznica nekih od najlepših grčkih ostrva koji su na jedva sat vremena od Atine

Do Salamine vam je potrebno tek 10 minuta

  • 1
Hidra ostrvo

Ostrvo Hidra / pixabay.com

Grupacija Saronskih ostrva se nalazi na idealnoj lokaciji, ako upitate stanovnike grčke prestonice ili Peloponeza, na prvom mestu. Upravo ih blizina Atike i Peloponeza čini čestim izborom za kraći odmor mnogih Grka.

Ipak, jedno od tih ostrva rado obilaze i srpski turisti, odnosno hodočasnici.

U Saronskom zalivu se nalazi 4 od ukupno 6 ostrva iz ove grupe. Ali sva ona zajedno pripadaju prefekturi Pirej i odlično su povezana sa kopnom. To su ostrva: Salamina, Poros, Egina, Agistri, Dokos, Hidra i Speces.

Ostrvo Salamina

 

Ovo je jedno od onih ostrva do koga se stiže nakon desetak minuta vožnje sa grčkog kopna. Upravo zato mnogi Atinjani imaju vikendice na ostrvu Salamina.

Osim odličnih kafića i taverni, na Salamini se nalazi i manastir posvećen Bogorodici Faneromoni, kao i crkva posvećena Svetom Dimitriju, u kojoj se nalazi i grobnica Jorgosa Karaiskakisa, jednog od vođa Grčkog rata za nezavisnost.

Odličan vidikovac se nalazi kod krsta, smeštenog iznad manastira koji je posvećen Svetom Nikoli.

Osim nekoliko lepo uređenih plaža, na Salamini postoje i odlične divlje plaže.

Ostrvo Poros

 

Poros

Poros / pixabay.com

Iako je trenutko u žiži zbog pojačanih mera usled pandemije korona virusa, ostrvo Poros je definitivno još jedna od omiljenih destinacija za odmor Atinjana.

Toranj sa satom, koji datira iz 1927. godine je jedna od znamenitosti ovog ostrva. Upravo tu se obično mnogi turisti fotografišu, a pogled na ostrvo i okolinu je fenomenalan.

Osim narodnog muzeja, na Porosu se nalazi i zanimljiv arheološki muzej, a ostaci nekadašnjeg Posejdonovog hrama su u njegovom severnom delu.

Ostrvo Egina

 

egina

Egina / pixabay.com

Razlog zbog koga ovo ostrvo, udaljeno oko 40km vazdušnom linijom od Atine posećuju mnogi srpski turisti jeste manastir Svetog Nektarija.

Na Egini se nalaze i crkve posvećene Svetom Dionisiju i Svetom Nikoli, kao i ostaci hrama posvećenog bogu Zevsu, u okviru arheološkog nalazišta na planini Oros.

U glavnom gradu ostrva postoji mnogo šta za videti, a na Egini ima i odličnih plaža.

Ostrvo Agistri

 

Agistri

Agistri / pixabay.com

Na ovom ostrvu živi tek nešto manje od 900 stanovnika, a udaljeno je oko 5 kilometara od Egine.

Većina smeštajnih kapaciteta se nalazi u mestima Milos i Skala. Sa atinskom lukom Pirej je odlično povezano trajektnim linijama, kao i sa obližnjom Eginom.

Ostrvo Dokos

 

Na ovom omanjem ostrvu živi samo 13 stanovnika. Ukupna površina Dokosa je svega oko 12 km².

Najbliže je ostrvu Hidra, čijoj opštini i pripada. Praktično ga deli samo jedan tesnac od tog ostrva.

Ovo ostrvo je poznato po olupini, koja je pronađena u njegovoj blizini. Kako je procenjeno da je njena starost između 2.500 i 2.000 g.p.n.e. to se ona smatra najstarijom olupinom broda na celom svetu.

Ostrvo Hidra

 

Hidra ostrvo

Ostrvo Hidra / pixabay.com

Verovatno ste čuli da je ostrvo Hidra dom čuvenog pevača Leonarda Koena. A možda ste čuli i da je ovo ostrvo na kome nema automobila. Kao prevozno sredstvo se mahom koriste magarci.

Zauzima površinu od oko 65 km². Na Hidri živi nešto manje od 3.000 stanovnika. Od obale Peloponeza je udaljena svega oko 10 km.

Na ostrvu se nalazi i Istorijski muzej, ali se ipak Hidra baš i ne može pohvaliti tako lepim plažama kao većina ostalih Saronskih ostrva, iako se ne može osporiti da ih ima dosta.

Ostrvo Speces

 

Speces

Speces / pixabay.com

Tek oko 5 km deli ovo ostrvo od Peloponeza. Zauzima površinu od oko 27 km² i na njemu živi oko 4.000 ljudi.

Ovo je jedno od atraktivnijih ostrva, što se tiče Grka, jer na njemu svoje vikendice imaju mnogi izuzetno uspešni stanovnici Grčke.

Za razliku od Hidre, iako i ovde jeste zabranjeno korišćenje automobila, dozvoljeno je koristiti motore i mopede.

Među Grcima je ostrvo Speces naročito poznato kao rodno mesto junakinje Grčkog rata za nezavisnost, Laskarine Bubiline. Osim muzeja koji joj je posvećen, na ostrvu se nalazi i Bubulinina statua.

Na Specesu ima sasvim dovoljno plaža za svačiji ukus.

Video: Otkrivamo koje su sve muke grčkih hotelijera u letnjoj sezoni 2020.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA