≫ 

Najlepše vode Grčke: Ovo su grčki Maldivi na kojima svako barem jednom u životu želi da se bućne

Ostrva Lipsi su raj za oči!

  • 1
Ostrvo Lipsi foto: printscreen/youtube/Nikos K.

Ukupo 24 ostrva i 6 hridi čine ostrva poznata kao grčki Maldivi. Ostrva Lipsi su smeštena u jugoistočnom delu Grčke i pripadaju okrugu Kalimnos, odnosno grupaciji ostrva Dodekaneza.

Glavno ostrvo, na kome živi tek nešto manje od 800 stanovnika je udaljeno od Lerosa oko 8, a od Patmosa oko 10 kilometara.

Nastanak ostrva Lipsi

Prema grčkim mitovima, nimfa Kalipso, ćerka titana Atlanta ili Okeana, je bila i ljubavnica Odiseja. Iako je pokušavala da ga zadrži na putu za Itaku, obećavajući mu besmrtnost i zadivljujući ga svojim čarima, Odisej nije bio srećan. Rastali su se nakon 7 godina.

Prema jednoj verziji, nakon Odisejevog odlaska je Kalipso umrla od tuge, a od njenog tela su nastala brojna ostrvca koja čine grupaciju Lipsi.

Pronađeni materijalni ostaci potvrđuju da su ovde ljudi živeli još oko 1370.g.p.n.e., dok se u lokalnom muzeju čuvaju artefakti, koji potiču iz perioda između 1600 i 1100.g.p.n.e. Zna se i da je naselje na tom području postojalo još tokom 4.veka p.n.e.

Ostrvo Lipsi foto: printscreen/youtube/Nikos K.

Ostrvima Lipsi je vladala najpre Vizantija, zatim Franačka i Osmanlije.

Nakon  Grčkog rata za nezavisnost, ostrva ulaze u sastav novoformirane grčke države, a zatim opet prelaze u osmanlijske ruke, da bi početkom 20. veka vlast pripala italijanskim snagama. Tek 1948. godine ostrva Dodekaneza ulaze u sastav Grčke.

Ostrva Lipsi danas

Sve do početka ovog veka su Lipsi ostrva bila gotovo nepoznata mnogima. A onda se odigrao jedan, ne baš tako prijatan događaj, koji je učinio da za njih svi čuju.

U vili koja se nalazila na ostrvu Lipsi je 2002. godine uhapšen vođa organizacije 17. Novembar, koja je organizovala mnoge terorističke akcije u zemlji.

Ostrvo Lipsi foto: printscreen/youtube/Nikos K.

Iako nije baš naročito posećivano, ostrvo Lipsi, koje je ujedno i glavno u ovoj grupaciji, može da se pohvali prilično dobro razvijenom infrastrukturom i adekvatnim smeštajnim kapacitetima. Ipak, ne preporučuje se da ga posećujete bez prethodne rezervacije smeštaja.

Ostrvo Lipsi nudi sve što je potrebno za miran odmor...mnoštvo fenomelanih plaža, na kojima se lako može desiti da budete jedini posetilac, brojne taverne i prodavnice. A boja mora će vas, bez ikakve sumnje ostaviti bez teksta!

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA