≫ 

"Da su hteli, mogli su da vas puste": Evo šta Grci misle o produžetku zabrane za srpske turiste

"Sigurno je da se radi o direktivi Evropske Unije"

  • 11
Grčka Srbija foto: pixabay.com

Prema preporuci Evropske Unije, granica prema Grčkoj do 30. septembra zatvorena je za turiste iz Srbije.

Sve to je izazvalo bes ljudi, koji su godinama unazad letovali u ovoj zemlji i to naročito u njenom severnom delu. Bilo je i onih, koji su imali razumevanja prema takvoj odluci, uzevši u obzir da epidemiološka situacija u Grčkoj u ovom trenutku nije povoljna.

Grčka do sada beleži 14.700 obolelih. Izlečenih je 3.804, u kritičnom stanju se nalazi 69 pacijenata, a preminulih je 330 od početka pandemije korona virusa.

Mnogi vlasnici smeštajnih, ali i ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata, naročito na severu zemlje se sa pravom pitaju od čega će živeti u toku zime, uzevši u obzir da su uskraćeni ove sezone za mogućnost da ugoste srpske turiste, koji procentualno najviše posećuju ovaj deo Grčke.

Kao i u mnogim drugim zemljama, akcenat je i u Grčkoj stavljen na lokalni turizam, mada jesu dozvoljeni dolasci i turistima iz zemalja Evropske unije i područja Šengena, što je dodatno uticalo na osuđivanje odluke od strane srpskih državljana, koji se smatraju neopravdano zapostavljenim.

Grčka koronavirus Foto: Tanjug/AP

Mnogi Grci, koji su i te kako ugroženi ovakvom odlukom Vlade zemlje smatraju da je bilo moguće pronaći način da se dozvoli i srpskim turistima ulazak u zemlju. Ali sa druge strane, s obzirom na to da bilo koji grčki državljanin, koji trenutno ulazi u zemlju, mora da dostavi i negativan PCR test, sasvim je logično da se to zahteva i od stranih državljana, pa i od Srba. Međutim, odluka Vlade je sasvim jasna i Srbima još uvek nije dozvoljen ulazak u zemlju.

- Sigurno je da se radi o direktivi Evropske unije. Sasvim je logično da kada imaju mere za Grke koje stižu iz inostranstva, ne mogu da puštaju ljude iz drugih zemalja da ulaze bez obaveze karantina, čak i kada imaju test kao dokaz – ističe za "Telegraf" Petros iz Parge.

Dosta je Grka koji osuđuju ovakvu odluku, smatrajući da je Vlada zemlje ipak mogla da pronađe rešenje za srpske turiste da je želela.

Plaža, Grčka, maske, more, razmak, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, ne treba zaboraviti da je Grčka, uprkos preporuci Evropske Unije ipak dozvolila ulazak srpskim turistima, ali se vrlo brzo pokazalo da je dosta takozvanih "uvezenih slučajeva", pa je uvedena zabrana.

Bilo kako bilo, sezona u Grčkoj je na izmaku. Ali čini se da nadležni ne misle baš mnogo ni na one Srbe, koji recimo imaju nekretnine na svoje ime u Grčkoj, a kojima uredno stižu računi za porez, iako nemaju još uvek mogućnost da svoje nekretnine obiđu. Isto se odnosi i na silom razdvojene porodice, za koje nažalost još uvek nije pronađeno optimalno rešenje.

U suštini, ne možemo baš ništa da uradimo po tom pitanju, osim da budemo strpljivi i nadamo se da će se uskoro pronaći neko rešenje. U međuvremenu, rukovodimo se onim da je i ova situacija jedna od životnih lekcija, koja treba da nas nauči razumevanju i strpljenju. I naravno, ne zaboravimo da je prijateljstvo između grčkog i srpskog naroda nešto, što ne mogu da ugorze ni ovakve odluke nadležnih.

Video: Telegraf u Grčkoj nekoliko sati pre nego što je zatvorena granica za Srbe

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    20. septembar 2020 | 10:47

    Ma nije problem u našim ljudima. Problem je u tome što su agencije uplatile ogromne svote novca i najveći problem je našim agencijama. Grci su uzeli odštetu od EU od nasih agencija unapred pare za apartmane. Samo smo mi glupi, ponivo će svi navaliti tamo . Naš model ponašanja.

  • krix

    20. septembar 2020 | 12:11

    Usredeli ste mi 2 soma ove godineTaman sam zavrsio nesto kuciAl zato sledece godine, popicu vam svo pivo i more koje imate

  • Realno

    20. septembar 2020 | 15:59

    Direktiva iz EU? Kako se moglo u Bugarsku u septembru? Smešna priča Grka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA