≫ 

Koliko je odsustvo srpskih turista u ovoj sezoni nanelo štete grčkom turizmu?

Ostaje nam samo da zaboravimo ovu sezonu i da se nadamo da će naredna biti bolja

  • 13
Sarti

Sarti / foto: printscreen/youtube/Halkidiki Travel

Činjenica da je nemogućnost putovanja u Grčku u većem delu ovog leta dovela do toga da mnogi vrlo negativno komentarišu ovu odluku Vlade Grčke, ipak ne može osporiti zvanične podatke o broju poseta naših turista toj zemlji.

Iako mnogi misle, a čak nisu prezali ni od toga da u komentarima na društvenim mrežama navedu da Grčka živi od srpskih turista, činjenice ipak pokazuju drugačije.

Koliko srpskih turista letuje u Grčkoj?

 

Naravno da se nećemo osvrtati na vogodišnju sezonu, jer je sasvim sigurno da to nije merodavno, uzevši u obzir da je Grčka u jednom trenutku otvorila granice za srpske turiste, a kasnije ih i zatvorila.

Prema zvaničnim statističkim podacima, tokom juna meseca prošle godine je vazdušni saobraćaj na području Grčke bio veći za 2%, u odnosu na isti taj mesec prethodne godine. Takođe je primećeno i da je za 6,9 procenata bilo manje drumskog saobraćaja.

Paralija

foto: Biljana Milosavljević

Hoteli u Grčkoj su imali popunjenost od 87%, a najveći broj turista iz Velike Britanije, Italije, zatim Nemačke je rezervisao noćenja u hotelu.

Značajno je pomenuti i da se među prvih 10 zemalja iz kojih dolaze turisti avionski u Grčku nalaze Poljska, Švedska i Holandija, kao i Češka. Treba svakako pomenuti i ruske turiste, kao i Francuske i izraelske, koji procentualno ostvaruju najviše učešće u turizmu Grčke.

Posmatrano opet tokom juna prošle godine, granični prelaz Evzoni, koji u većini slučajeva koriste turisti iz naše zemlje, a koji letovanje provode u Grčkoj je tokom juna meseca prešlo oko 406.000 turista. Primera radi, tokom maja je bilo 155.000 prelazaka.

A ukoliko posmatramo juni mesec 2018. godine, preko prelaza Evzoni je prešlo oko 389.500 vozila u junu, a tokom jula i avgusta po oko 610.000. Ukupan broj prelazaka u toku cele 2018. godine preko graničnog prelaza Evzoni je bio oko 3 miliona. Ali ovde treba uzeti u obzir da je to period od januara do decembra meseca 2018. godine.

Statistički podaci su vrlo jasni i ukoliko recimo taj broj prelazaka graničnog prelaza tokom sezone pomnožimo sa četiri osobe u svakom automobilu, doći ćemo do cifre, koja sasvim jasno pokazuje da srpski turisti definitivno nisu u samom vrhu onih, koji posećuju Grčku.

Grčka

Foto: Shutterstock

Sve to naravno ni u kom slučaju ne znači da posebno severni deo Grčke nema poteškoća usled zatvorenih granica i nemogućnosti dolaska srpskih turista, ali svakako treba biti realan.

S obzirom na to da oko 1,2, eventualno 1,3 miliona turista iz Srbije godišnje poseti Grčku, a da turisti iz recimo Nemačke i Italije, kao i drugih zemalja posećuju ovu zemlju u mnogo većem broju, sasvim bi i nama trebalo da bude jasno da su komentari tipa da je Grčka izgrađena od novca srpskih turista potpuno besmisleni i neprimereni.

Međutim, ono što često mnogi izgube iz vida jeste da su srpski turisti poznati kao izuzetno verni i da iz godine u godinu odlučuju upravo u Grčkoj da letuju, pa čak i ako su letovanja u nekim drugim zemljama povoljnija. Ipak, najpre zbog blizine, turisti iz naše zemlje su usmereni upravo na sever Grčke, pa se može smatrati da je taj deo zemlje i najpogođeniji trenutno aktuelnom odlukom grčke Vlade da još uvek ne omogući nesmetani ulazak srpskim turistima u Grčku.

Očekivano je i da reakcije budu različite, ali ni u kom slučaju ne treba zaboraviti ni drugu stranu priče, odnosno činjenicu da su Grci, koji su zaposleni u turističkom sektoru, a žive u severnom delu Grčke, odnosno posebno u oblasti Halkidiki, i te kako mahom revoltirani zbog ove odluke i činjenice da nisu u mogućnosti da ugoste turiste iz Srbije, koji čine najveći broj njihovih gostiju.

Jedino što nam u ovoj situaciji ostaje jeste da se potrudimo što pre da zaboravimo ovu sezonu i da se nadamo da će naredna biti bolja.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    30. septembar 2020 | 19:32

    Izracunali su oni dobro pre nego su uvodili mere. Bolje da se zapitate zasto smo im mi bili na tapetu nego da zavirujete u njihov dzep i njihove probleme. Ali po starom nasem obicaju mi se bavimo tudjim problemima, a ne svojim...

  • ✍️

    30. septembar 2020 | 20:16

    Njima su nedostajali turisti sa punim džepovima a srbi nisu jer oni troše naj manje novca.🤷‍♀️🤗

  • Vratiće se rode

    30. septembar 2020 | 19:27

    A da pogledamo drugačiju statistiku... Ako Grčku poseti 1.3 miliona Srpskih turista to znači da je poseti 18% Srba /ima nas 7 miliona/... Nemaca ima 90 miliona, 18% je oko 17 miliona... Da li 17 miliona Nemaca poseti Grčku? Sigurno ne!!! Grčka bi trebala malo bolje da promisli o lojalnosti Srba. Ja garantujem da je malo bolja ekonomska situacija u Srbiji, Grčku bi posetilo čitavih 2 i više miliona Srba... Nadamo se da ova sezona nije imala u sebi i malo političku konotaciju /Evropska Unija, čitaj Nemačka/, neka bude da je korona kriva za sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA