≫ 

Ostrvo koje odiše grčkom mitologijom i istorijom: Ideano mesto za odmor i obilazak drevnih ruševina

Zanimljive su legende vezane za ovo jezero, u kojima se pominju boginje Artemida i Atina.

  • 1
krit Foto: Pixabay

U slučaju da ste čitali knjigu Ostrvo, Viktorije Hislop ili gledali istoimenu seriju, nema sumnje da znate i za mesta Elunda i Ajos Nikolaos. Međutim,imajte u vidu da su opisi u knjizi iz prošlog veka, te da je danas reč o vrlo interesantnim i atraktivnim letovalištima u istočnom delu ostrva Krit.

Zvanično je Agios Nikolaos sedište okruga Lasiti, a smatra se da je mesto bilo naseljeno još u periodu bronzanog doba.

U drugoj polovini 20. veka doživljava značajan procvat, a poznato je po izuzetno bogatom noćnom životu.

U gradiću Agios Nikolaos živi oko 27.000 stanovnika.

Istorija grada Svetog Nikole na Kritu

Ranije nazivano Mandraki, a danas Ajos Nikolaos, ovo mesto je naziv dobilo po crkvi iz vizantijskog perioda, koja je posvećena Svetom Nikoli i nalazi se u istoimenom zalivu.

Prosečna dnevna temperatura u toku godine se kreće između 15 i 34 stepena, dok noću temperatura zna da bude između 7 i 20 stepeni.

Prvenstveno se stanovništvo bavi turizmom, ali i uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja.

Smatra se da su članovi plemena Doraca ranije živeli ovde, o čemu svedoče pronađeni arheološki ostaci. Kasnije grad osvaja Venecija, a potom i turske snage.

Zašto treba posetiti Ajos Nikolaos?

Pored toga što se radi o vrlo atraktivnom letovalištu, u samom centru grada se nalazi i mala laguna, odnosno jezero Vulismeni. Reč je o slatkovodnom jezeru, koje se sasvim sigurno smatra znamenitošću ovog grada.

Zanimljive su i legende vezane za ovo jezero, a u kojima se pominju boginje Artemida i Atina.

Takođe postoje i interesantni lokalni mitovi, koji navode da je jezero specijalnim kanalima povezano sa ostrvom Santorini, kao i da nema dno. Postoji priča i da se na dnu jezera nalaze ostaci oružja i municije iz perioda kada su nemački vojnici na samom kraju Drugog svetskog rata napustili ostrvo.

Ipak, bez obzira da li verujete ili ne verujete u ove mitove, činjenica je da jezero privlači pažnju svakog posetioca.

Pored toga, u Ajos Nikolaosu i u njegovoj okolini postoje i mnoge druge atrakcije. Jedna od njih je svakako ostrvo Spinalonga, koje se i pominje u knjizi Viktorije Hislop, a koje je ranije korišćeno za smeštaj obolelih od lepre. Polasci prema Spinalongi su u toku sezone iz obližnje Elunde, Agios Nikolaosa i Plake.

S obzirom na to da je grad brdovit, to je nebrojeno stepenika još jedna od njegovih znamenitosti.

Ukoliko želite da uživate u fenomenalnom pogledu na grad i okolinu, onda bi svakako trebalo da posetite park bogat borovima, koji se nalazi iznad jezera.

Inače se slobodno može reći da je letovanje u Ajos Nikolaosu idealno za turiste bilo koje životne dobi, jer se u mestu nalaze brojni sadržaji u kojima će uživati. Osim mnogih taverni i kafića, tu su i barovi, zatim prodavnice sa tradicionalnim proizvodima, kao i one koje prodaju luksuznu robu, te se sa pravom Agios Nikolaos karakteriše kao jedno od mondenskih letovališta na ostrvu Krit.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена Драгашевић

    3. oktobar 2020 | 14:27

    Браво Александра! Штошта лепо човек може да прочита овде, захваљујући теби!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA