≫ 

Grčka ima da ponudi mnogo više od "samog" mora: Šta to sve krije Solun?

Da li biste se na jesen zaputili ka poznatom grčkom gradu?

  • 6
solun Solun / pixabay.com

Sada je već gotovo izvesno da letovanja u Grčkoj ove godine neće biti, osim ako u bliskoj budućnosti ne budu otvorene granice, pa odaberemo neko od grčkih ostrva na kojima sezona nekada traje i do novembra. 

Zato nam preostaju gradovi u Grčkoj, koji su interesantni u svako doba godine.

Jesenje putovanje u Solun

Jedan od omiljenih grčkih gradova za mnoge srpske turiste definitivno je Solun. Najpre zbog činjenice da je blizu oblasti Halkidiki, koju iz godine u godinu posećuje sve veći broj naših turista. A zatim i zbog brojnih šoping molova, u kojima srpski turisti rado pazare garderobu i druge potrepštine po cenama, koje su povoljnije nego u našoj zemlji.

Ipak, ako se odlučite za vikend turu, nema nikakve sumnje da bi Srpsko vojničko groblje trebalo da bude prva znamenitost u Solunu koju ćete obići. Još ako budete imali sreć u da upoznate vremešnog čika Đorđa, čuvara groblja, verujemo da ćete biti i više nego oduševljeni i da ćete uživati u njegovoj besedi o hrabrim srpskim ratnicima, koji su probili Solunski front.

Crkva Svetog Dimitrija, koji je zaštitnik grada Soluna je, takođe jedna od znamenitosti ovog grada, koju posećuje veliki broj turista. Nalazi se u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga Aristotelus. Ukoliko želite da posetite i katakombe, koje se ovde nalaze, onda je najbolje da to učinite u toku prepodnevnih časova.

Gornji grad, odnosno Ano Poli je deo Soluna koji nikoga nećee ostaviti ravnodušnim. Bez obzira da li želite da uživate u šetnji i pogledu na grad iz te perspektive ili da se okrepite u jednom od kafića sa fenomenalnim pogledom, za obilazak ovog dela grada bi svakako trebalo da odvojite dobar deo dana.

Solun Pixabay.com

Šta još treba da znate?

Bela kula u Solunu je jedan od simbola grada. Pretvorena je u muzej, a cena ulaznice iznosi svega par evra. Međutim, iako jeste atrakcija u svakom smislu te reči, sam muzej i nije naročito fascinantan, pa se može desiti da ne budete oduševljeni. Ali ako ste ljubitelji istorije, onda je svakako to dobar izbor da utrošite par sati vremena.

Crkvica posvećena Svetom Nikoli Orfanosu je jedna od znamenitosti Soluna, sa kojom je mali broj turista upoznat, iako bi trebalo da bude drugačije.

Možda ćete biti neprijatno iznenađeni cenama u kafićima u centru Soluna. Tačnije u onima, iz kojih možete da uživate u pogledu na more. Ali valjda je u tome čar.

Šoping u Solunu je posebna atrakcija, najpre zato što ima sasvim dovoljno prodavnica i u centru, ali i u nekom od šoping molova. A ako naiđete u periodu rasprodaje, bićete i više nego oduševljeni popustima. Poznato je i da mnoge lokalne agencije, koje organizuju šoping ture do Soluna iz brojnih letovališta nude, između ostalog i posetu fabrici kože, pa ako ste ljubitelj takvih odevnih predmeta, možete ih pazariti mahom po povoljnim cenama.

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

(Aleskandra Blaževič/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cava

    10. oktobar 2020 | 22:32

    Nepreterujte vise,nismo mi bas tako i toliko dobrodosli tamo,to je ili zabluda i.i vasa neobavestennost,ono sto je najace,po meni,je crkva svetoga Dimitrija,a naravno i groblje na kome pocivaju kosti nasih predaka,naravno i blizina Hilandara,pa nas najvise po njemu i pominju!

  • Trig

    10. oktobar 2020 | 21:49

    Patra je zanimljiva....

  • Caki

    10. oktobar 2020 | 21:27

    Grčka nikad više

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA