≫ 

Najlepša grčka ostrva za koja nikada niste čuli, a predstavljaju mikrokosmos grčke lepote i prirode

Vrlo su popularna među Grcima

  • 1
Nisiros Foto: Pixabay/Nisiros

Grčka je dom stotinama malih ostrva, a odluka o tome gde ćete ići na letovanje zavisi od onoga šta od odmora očekujete, koliko vremena imate i od tipa letovanja koje volite.

I dok su Lefkada, Krf, Rodos i Tasos među najpopularnijim, postoje i ona koje uopšte nisu toliko poznata. A mnogi čak nikada nisu ni čuli za njih!

U nastavku vam otkrivamo 5 prelepih grčkih ostrva koja uopšte nisu komercijalizovana:

Agistri

Ovo malo ostrvo borova je skriveno usred Saronskog zaliva, i nalazi se u senci Egine. Udaljeno je na manje od sat vremena trajektom iz prometne luke Pirej.

I mnogi nikada nisu čuli za ovo ostrvce ono je idalje prilično poznato među Atinjanima. U prevodu sa grčkog Agistra znači „udica za pecanje“, a mnogi kažu da predstavlja mikrokosmos grčke lepote i prirode, sa samo nekoliko naseljenih područja kao što su Megalohori i Skala i nekim spektakularnim, ali lako dostupnim peščanim plažama poput Halikiada na istočnoj strani prema Egini.

Astipalija

Astipalija, koju Grci zovu i Astropalija je najzapadnije ostrvo arhipelaga Dodekanez, od kojih je najveće ostrvo Rodos. Gledano sa visine, iz aviona, Astipalija podseća na leptira - dva različita dela ostrva spaja uski deo zemlje. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Anna Mielin (@annamielin) on

U glavnom gradu ostrva, Hori nalaze se dvospratne belih kuća postavljenih polukuružno u podnožju impozantne srednjovekovne tvrđave Kastro.

Monemvasija

Monemvasija kamenito ostrvo nalazi se nedaleko od istočne obale Peloponeza, a udaljeno je samo nekoliko sati vožnje od Atine.  Na padini, ispod platoa, u senci stene, smešten je grad-tvrđava, sakriven od kopna. Postoji samo jedan ulaz u srednjovekovnu tvrđavu, koja se pomalo nesigurno drži malenog ostrva koje je povezano sa kopnom veštačkim nasipom (pre 1971. uopšte nije postojala veza).

Nisiros Foto: Pixabay

U donjem gradu su isprepletane uske popločane ulice, sa drevenim kućama i sićušnim kapelama, kao i prošaranim živahnim prodavnicama i kafićima. Put vodi do gornjeg grada u kome se nalaze ruševine zamkova, usamljena crkva Agia Sofia i impozanatan pogled na more.

Patmos

Prema mitu o Artemidi, boginja lova pronašla je ostrvo potopljeno pod talasima i zamolila Selenu, boginju meseca, da ga osvetli i podigne iznad površine: Rodio se Patmos.

Patmos Foto: Pixabay

Možda slučajno Patmos ima oblik morskog konjića, i turistima na jednom kraju nudi prelepe plaže, kao i pristup lokalnim tavernama u seocetu Skala poput onih u kojima možete uživati u sveže ulovljenoj ribi. Tiša Hora je glavni grad ostrva u kome se nalazi Manastir Svetog Jovana Bogoslova koji je pod zaštitom Uneska.

Patmos je mesto gde je Jovan Apostol napisao knjigu Otkrivenja, poslednju knjigu Novog zaveta, u pećini Apokalipse. Netaknuti vulkanski pejzaž sa krševitim vrhovima i bujnim zelenim dolinama zavijen je u 63 kilometra dugu plaža, zalive i skrivene uvale.

Nisiros

Ne vode svi putevi do Nisirosa, što verovatno vole ostrvljani. Ali ako ste voljni voziti se 13 sati trajektom iz Pireja - prečica je let do Kosa, a zatim i mnogo kraća vožnja brodom - čeka vas prava grčka ostrvska poslastica!

Nisiros Foto: Pixabay

Manastir Panagia Spiliani iz 14. veka se nalazi u šarmantnom lučkom gradu Mandraki, dok se u unutrašnjosti planinskih sela, poput Nikeia i Eborio kriju tri vulkanska kratera. Para i sumpor redovno izbijaju iz ksefizita (ventilacionih otvora), ali ne brinite: poslednja erupcija je bila davne 1888. godine, a jedan od boljih nusproizvoda nekadašnjih vulkanskih aktivnosti su zapanjujuće crne peščane plaže, poput Ksoklakoi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    13. oktobar 2020 | 22:57

    Najpopularnija destinacija leto 2020 "TERASOS"....pogled ka mnogim destinacijama i meridijanima😄😄😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA