Grčki grad koji je živ tokom cele godine: I zimi da ga posetite imaćete nezaboravan provod

Malo mesto puno kulture i istorije

  • 0
kavala

Foto: Pixabay

Grad koji poznaju mnogi srpski turisti, koji iz godine u godinu letuju na grčkom ostrvu Tasos odlična je destinacija za jesenji odmor.

Glavni grad istoimene prefekture u oblasti Istočne Makedonije i Trakije, Kavala živ je tokom cele godine. Od Soluna je udaljen oko 160 kilometara. Ne samo da je trgovinsko i privredno, već i obrazovno i kulturno središte celog okruga.

Osnovne informacije o Kavali

 

Nadvisuju je obronci planine Lekani, a staro jezrgo grada – Panagia je jedno od osnovnih obeležja grada. U Kavali živi nešto više od 70.000 ljudi.

Istorija navodi da su doseljenici sa ostrva Paros grad osnovali tokom 6. veka pre nove ere i nazvali ga Neapolis, što u slobodnom prevodu znači Novi grad. Kasnije ga osvajaju Rimljani. U doba vizantijske vladavine je grad nazvan Hristopolj.

Tamošnje slovensko stanovništvo nazivalo je ovaj grag "Morunac".

Kavala je pet vekova bila u sastavu osmanskog carstva, a istorijski podaci pokazuju da je tokom vladavine velikog vezira Ibrahim-paše, inače Grka poreklom, tokom 16-og veka, doživela procvat. U to vreme biva izgrađen i akvadukt, a samo naselje se širi.

kavala

Foto: Pixabay

Odmor u Kavali

 

Od Soluna je grad udaljen tek oko 2 sata vožnje, što ga čini odlično lociranim. S obzirom na to da u Solunu postoji međunarodni aerodorom, a da saobraća i redovna autobuska linija između Kavale i Soluna, to nije nikakav problem posetiti ovaj šarmantni grad.

Staro gradsko jezgro je ono što ni u kom slučaju ne treba propustiti ukoliko se odlučite da posetite Kavalu. Osim kaldrmisanih ulica i kuća građenih u tradicionalnom stilu, ovde možete videti i akvadukt, izgrađen u doba vladavine velikog vezira Ibrahim-paše.

Naravno, u gradu postoji i arheološki muzej, ali i etnološki muzej i mnoge druge znamenitosti. Ne treba propustiti ni posetu tvrđavi, sa koje se pruža divan pogled prema gradu i njegovoj okolini.

U blizini grada nalazi se i arheološko nalazište Filipi, koje datira iz perioda vladavine kralja Filipa II Makedonskog.

Prilikom posete Kavali, svakako treba upoznati i brojne verske objekte u gradu i njegovoj okolini.

Plaža u ovom gradu ni u kom slučaju ne manjka, kao ni ugostiteljskih objekata. A možete biti uvereni da ćete u ovom gradu biti dočekani kao pravi prijatelji i braća, jer su mnogi meštani Kavale puno puta dokazali svojim delima naklonost prema srpskom narodu.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA