≫ 

Užasna prirodna kastastrofa pogodila Samos: Kako će se turizam oporaviti na ovom rajskom ostrvu?

Predivno grčko ostrvo Samos se ove godine suočilo sa potpunim turističkim fijaskom, a sada i sa stravičnim zemljotresom

  • 0
Samos

Foto: pixabay.com, Samos24

Snažan zemljotres jačine 6,9 stepeni po Rihteru pogodio je juče okolinu grčkog ostrva Samos. Rodno mesto grčke boginje Here i matematičara Pitagore, koje je nekada bilo idealno letovalište, sada je doživelo stravičan potres.

Sve primorske gradove i ostrva Grčke ove letnje sezone potresla je pandemija korona virusa. Pre epidemiološke situacije grčka Vlada je radila na oživljavanju turizma ovog mesta.

Ostvo Samos je zaista jedna nestvarno lepa i pristupačna destinacija iako, iz nekog razloga nije tako popularna među srpskim turistima. Nakon što je građane ovog ostrva potresla neuspela turistička sezona sada ih je stigla i prirodna katastrofa.

Naime, juče posle zemljotresa podigao se nivo mora, a mnogi smatraju da građanima tog dela Grčke preti cunami. Prema navodima grčkih medija, građani Samosa pokušali su da sklone automobile od mora kako ne bi završili pod vodom, ali su neki to učinili prekasno. Nivo mora na ostvu alarmatno raste i potapa sve ispred sebe.

Zemljotres Grčka

Foto: Tanjug/AP

Na Samosu su poginula dva tinejdžera od 15 i 17 godina kada je na njih pao zid jedne zgrade dok su se vraćali iz škole. Najmanje sedam osoba je povredjeno ali nisu u teškom stanju, prema zdravstvenoj službi. Dve osobe sa teškim prelomima prebačeni su sinoć u Atinu i hospitalizovane.

Pogledajte šokantan video snimak:

 

Fascinantna priroda i kultura ovog ostrva

 

Gde god da krenete na Samosu naići ćete na nešto zanimljivo. Somos nudi redovne brodske izlete u toku sezone. Možete da obiđete Pitagorin spomenik, a još od 1992. godine sam grad se nalazi na listi Svetske kulturne baštine i pod zaštitom je Uneska.  Za ljubitelje istorije i arheologije tu su i ostaci antičkog tunela, koji je služio za snabdevanje vodom ostrvljana, kao i Spiliani manastir.

Glavna crkva u mestu je posvećena Preobraženju Gospodnjem. A u njenoj blizini je dominantan zamak, nazvan po hrabrom ostrvljaninu koji je vodio ustanak protiv turskih osvajača na Samosu.

Crkva posvećena Svetom Nikoli, koja se nalazi u mestu Kokari je najveća, a na celom ostrvu ima oko hiljadu sakralnih objekata, što crkava, što manastira, što omanjih kapela.

Samos, Grčka

Samos / pixabay.com

Arheološki muzej u glavnom gradu ostrva svakako ne bi trebalo zaobići, kao ni Pitagorin trg, koji se nalazi u samom centru.

Na mestu na kome je i zvanično 11. novembra 1912. godine pročitan proglas pripajanja ostrva Samos tadašnjoj Kraljevini Grčkoj se danas nalazi crkva posvećena Svetom Spiridonu.

Nekada idealno mesto za avanturiste koje je vredno radilo na poboljšanju turizma sada je pogođeno užasnom prirodnom katastrofom. Samo vreme će nam otkriti kada i kako će se oporaviti.

Video: Spasioci na rukama pomeraju beton: Borba za živote zatrpanih u Izmiru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA