≫ 

Zemlja koju srpski turisti najviše vole još jednom se našla na listi najboljih destinacija za 2021.

Pogađate, u pitanju je Grčka

  • 4
grčka zastava

Foto: Pixabay

Jedna od destinacija, koja se našla na listi Najboljih putovanja za 2021. godinu je i Grčka. Ova zemlja je okarakterisana kao najbolji izbog kada je u pitanju gastronomska ponuda.

Ništa nije originalnije od grčke filoksenije (gostoprimstva), koje se obilato pruža svima. To je način života za Grke. Filoksenija je ugrađena u DNK stanovnika cele zemlje – navedeno je pored ostalog u obrazloženju liste Lonely planet najboljih destinacija za 2021. godinu.

Iako uopšteno mnogi Grčku ne posmatraju kao zemlju, koja je sklona da sprovodi formalna pravila organskog razvoja, definitivno je narod te zemlje okrenut održivom razvoju. Vekovima unazad Grci praktikuju da primarno koriste voće i povrće, koje sami uzgajaju, kad god je to moguće. Bez obzira da li su to masline, maslinovo ulje ili sveže ulovljena riba, trude se da što više na trpezi imaju domaće proizvode.

A ako takvoj ishrani dodate i pečat čuvene filoksenije, što je reč praktično neprevodiva, jer je treba doživeti, jasno je zbog čega je baš Grčka proglašena poželjnom destinacijom za nastupajuću godinu, a posebno za one koji su usmereni na gastro turizam.

- Odrastao sam u blizini manastira Meteora. Ja sam jedno sa tim stenama i manastirima rasutim oko Kalambake. Volim da posetiocima pokazujem ovaj predeo, uz laganu šetnju i uživanje u ukusima tradicionalnih jela – izjavio je Janis Karakantas iz Kalambake.

Osim što mogu uživati u šetnji ostrvom Kalimnos, turisti mogu da upoznaju i mnoge autohtone biljne vrste koje tamo uspevaju. Na ostrvu Milos im se nudi uživanje u ribljem restoranu, koji je smešten u staroj vetrenjači, a ono što se psoebno ističe je kuhinja ostrva Krit, poznata po neverovatno ukusnim i specifičnim jelima.

Zapravo, koji god deo Grčke da posetite, imaćete prilike da uživate u ukusima mediteranske kuhinje, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    20. januar 2021 | 15:15

    Parce raja na zemlji

  • Role

    20. januar 2021 | 13:01

    Svake godine nova destinacija i onda 10 dana na Santorini... Ako Bog da, kad odem u penziju, prodacu sve sto budem posedovao i odoh na vulkan da se kupam...

  • Dragan

    20. januar 2021 | 16:04

    Ako bog da ove godine nei pori 2 puta bio prošle godine korona izmisljena i zatvorite granice lopine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA