≫ 

Grčko selo u kom ekonomija cveta: Njegovi meštani ne žele da idu u velike gradove

Distrato se nalazi na podrčju Epira, u blizini popularnog skijališta Vasilica

  • 0
Distrato selo foto: printscreen/youtube/Ελληνικός Ήλιος

Uprkos tome što se smatra neverovatnim, planinsko selo Distrato u Grčkoj je uspelo da većini ostane nepoznato. 

Ipak, ono što je poznato jeste da na području Grčke postoje brojna planinska sela. Međutim, u većini njih je zabeležen brži pad broja stanovnika tokom poslednjih nekoliko decenija.

Jedan od svetlih izuzetaka jeste i selo Distrato, koje se nalazi na području Epira. Ovo očaravajuće naselje se nalazi u srcu severozapadnog dela zemlje.

U podnožju planina Smolikas i Vasilica, na nadmorskoj visini od 1.000 m leži selo Distrato, u kome živi skoro 300 stalnih stanovnika.

Turizam u Distratu

Primećeno je da zbog alternativnog turizma u jeku letnje i zimske sezone broj stanovnika u ovom selu značajno raste.

Smešteno na idealnom mestu zbog blizine popularnog skijališta Vasilica i tri urbana gradska centra, ovo selo se smatra idealnom opcijom za osobe koje žele da se upoznaju sa divljim područjima na severu Grčke.

Administrativno, Distrato pripada opštini Konica i nalazi se u regionalnoj jedinici Janjina. Međutim, nešto više od 50 km deli selo od centra opštine, grada Konice, dok je od glavnog grada cele oblasti, Janjine, udaljeno oko 110 km.

Putevi koji povezuju selo sa ovim gradovima u velikoj meri liče na one koji se mogu videti na području Alpa u Centralnoj Evropi. Pored njih su uočljive livade, koje smenjuju šume bukve i jele, a divlji potoci i reke koji se mogu videti stvaraju magičnu atmosferu čiste prirodne lepote, prenosi Greek reporter.

Ekonomija Distrata

Ono što ovo planinsko selo čini još zanimljivijim jeste što su malobrojni stanovnici odlučili da ipak ne napuštaju svoje selo, kako bi na drugom mestu pronašli bolje uslove za život.

Većina stanovnika Distrata su ribari i prodaju uglavnom pastrmku, što je ujedno i jedan od najpoznatijih proizvoda u tom području.

Ostali stanovnici sela su zaposleni u šumarskoj industriji, jer je celokupno područje okruženo bogatim i gustim šumama. Jedan deo stanovništva fokusiran je na turističku industriju, iako u selu postoji vrlo mali broj hotela i hostela, odnosno taverni i kafića.

Iako je to danas retko u takvim udaljenim planinskim grčkim selima, Distrato ima i osnovnu školu. Sve to zahvaljujući stalnom povećanju broja stanovnika, budući da mladi bračni parovi odlučuju da ostanu u svom selu i razvijaju ga.

Istorija grčkog sela koje se povećava 

Distrato selo foto: printscreen/youtube/Ελληνικός Ήλιος

Vekovima unazad je selo Distrato naseljeno. U njemu su pronađene i grobnice koje potiču iz vizantijskog i rimskog perioda.

Malobrojni meštani su ponosni na ulogu, koji su njihovi preci uzeli tokom Grčkog rata za nezavisnost. Nekoliko stanovnika sela se tokom revolucije 1821. borilo u Mesolongiju, dok su tokom rusko-turskog rata krajem 19. veka neki od njih učestvovali i na strani Rusa.

Tokom nacističke okupacije, selo su u dva navrata uništavale nemačke snage. Ali, posle oslobođenja Distrato je počeo da napreduje.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA