≫ 

Četinari, maslinjaci i prelepo more: Pargu s razlogom nazivaju tirkiznom nevestom Epira

Na oko tri sata vožnje od granice, nalazi se grčko letovalište koje se smatra biserom regije Epir

  • 4
Parga

Foto: Branko Hrček

U jednom od manjih zaliva Jonskog mora, na oko 60 kilometara udaljeno od Janjine, nalazi se grčko letovalište Parga. Teritorijalno pripada periferiji Epir, odnosno prefekturi Preveza.

Oko 3 sata vožnje je potrebno od granice do ovog letovališta, pa baš zato i nije čudno što mnogi srpski turisti biraju baš ovde da odmaraju.

Parga

foto: Boban Bojković

Parga kao destinacija za odmor

 

Iako spada u red ne tako prostranih mesta, Parga turistima nudi sve što je potrebno. Osim sjajnih plaža, tu su i atrakcije, poput ostataka venecijanske tvrđave, za koju se smatra da je izgrađena tokom 11. veka.

U mestu ima sasvim dovoljno i kafića i taverni, ali i prodavnica razlčite robe. Jednom rečju, sve što je potrebno za prijatan odmor.

Parga je odlično saobraćajno povezana i sa ostrvom Krf, ali i sa ostrvima Paksos i Antipaksos. Tokom sezone su dostupne redovne brodske linije do mnogih ostrva, pa turisti često biraju i dnevne izlete do njih.

Osim Ali-pašine tvrđave, u Pargi se nalazi i crkva Svetog Sostisa, kao i manastir Vlaheron.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Mrs.Crown (@coronaperer)

 

Plaže u Pargi

 

U mestu i njegovoj okolini se nalazi sasvim dovoljno plaža za svačiji ukus.

Glavna plaža je Krioneri. Nadomak nje se nalazi i omanje ostrvo, koje je jedan od simbola Parge. Pošto je relativno blizu, mnogi turisti odluče da doplivaju do ostrvceta Panagia, posvećenog Bogorodici.

Za razliku od plaže Krioneri, koja je prekrivena finim, sitnim peskom, plaža Piso Krioneri je karakteristična po kamenju. Nalazi se u neposrednoj blizini gradske plaže, a turiste oduševljava jer je omanja i ne tako lako uočljiva.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Mia Meinke Wraae Jensen (@miameinke)

 

Plaža Valtos je najduža u ovom letovalištu. Nju ujedno i posećuje najveći broj turista. Da biste stigli do ove plaže, potrebno je da pešačite 20-ak minuta.

Na par kilometara od Parge se nalazi i plaža Lihnos. Idealna je za turiste koji vole da uživaju u različitim vodenim sportovima. Oko nje se nalaze četinari i maslinjaci, što pruža kompletan ugođaj turistima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Csabanagy Viktórianagyné (@vikicsabesz)

 

Neke od poznatijih plaža u ovom delu Grčke su od Parge udaljene između 10 i 20 kilometara. Osim plaže Sarakiniko, svakako vredi posetiti i Galikos plažu, kao i Bela Vraka, Mikri Amos, Vrahos Luca i Amudia.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    2. mart 2021 | 22:27

    Vrahos... Predivno a ne tako poznato mesto. Vredi videti, predivne plaže, prečisto more... Meni prelepo sećanje budi ovo mesto....

  • Vuk

    3. mart 2021 | 09:25

    Samo nas iz Srbije ne puštati, sve upropastimo.

  • Majkl Džondar

    3. mart 2021 | 00:13

    Parga aje predivna. U gradu imaju tri plaže. Jedna divlja, jedna šljunkovita i jedna duga peščana. Bukvalno za svačiji ukus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA