Karirani stolnjaci, drvene stolice i grčke đakonije: Kultna taverna u Atini koju Srbi obožavaju

Ranije bila stecište brojnih grčkih i svetskih umetnika, a danas u ukusima tradicionalnih jela grčke kuhinje uživaju turisti iz celog sveta

  • 1
Grčka kuhinja Foto:Pixabay/PublicDomainPictures

U starom delu grčke prestonice, čuvenoj Plaki, nalazi se od 1898. godine Stara taverna (porodice) Psara (Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρρά), koja se sa razlogom smatra najstarijom tavernom u Atini.

Još je grčki nobelovac Jorgos Seferis posećivao tavernu, koju je krajem 19. veka otvorio Jorgos Psaras. Ali, Staru tavernu nisu zaobilazili ni Manos Hadzidakis, Melina Merkuri, Lorens Olivije, Vivien Li i mnogi drugi značajni ljudi Grčke i sveta koji su dolazili u Atinu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели M é l a n i e (@_melanie_lz_)

Čak i ako ne znate još uvek gde se tačno ova taverna nalazi, gotovo je sigurno da ste imali prilike da je vidite na fotografijama Atine. Plaka je stari deo grada, koji turisti i najčešće posećuju. Nadomak čuvenih stepenica na Plaki, koje se vrlo često i nalaze na fotografijama tog dela Atine, smeštena je i najstarija taverna.

Tokom dva svetska rata, ali i kasnijih zbivanja u zemlji, taverna je silom prilika bivala zatvarana. Na svetskom nivou postaje poznata 50-ih godina prošloga veka, kada je u svom delu „Pogledi na Atiku i okolinu“ pominje direktor Britanskog instituta u Atini i prevodilac, Rek Varner. Ne samo da je pisao o vlasniku, Jorgosu Psarasu, nego je i napomenuo da tako ukusno grčko belo vino, recinu i tradicionalna jela nije nigde imao prilike da proba do tada.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
@aestheticallygreek је поделио/ла објаву

Na meniju se, pored ostalog, može naći tradicionalno spravljena grčka salata, kao musaka i gemista, ali i mnoga jela od mesa i ribe, pripremljena na tradicionalan način.

Posebno treba istaći slatkiše, poput grčkih krofnica – lukumades, koje se služe sa sladoledom, ali i baklave i mnoge druge.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Michalis Maratheftis (@mmaratheftis)

Danas, svaki turista koji želi da oseti autentični duh Grčke i njene kuhinje, a nađe se u Atini, ne može da zaobiđe ovu tavernu.

Inače, najstariji restorani u celom svetu se definitivno nalaze na evropskom tlu. Zvanično jedan od najstarijih svetskih restorana postoji još od 803. godine i nalazi se u austrijskom gradu Salcburg.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA