≫ 

Na Peloponezu se nalazi jedno od najvećih utvrđenja na Mediteranu: Do zamka vodi most sa 14 lukova

Jedno od najčešće fotografisanih mesta u Mesiniji, na Peloponezu ima burnu istoriju

  • 0
Mesinija, Peloponez, Grčka, tvrđava Foto:Pixabay/eleniaiv

Na jugozapadnom vrhu Peloponeza nalazi se jedno od najvećih utvrđenja na celom Mediteranu.

Venecijanski zamak Methonis, s početka 13. veka, zauzima površinu od oko 93 hektara. Sa tri strane je oivičen morem, dok je sa jedne strane povezan sa kopnom. Zapravo je i taj deo vrlo čvrsto utvrđen putem do zamka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Medieval Enthusiasts Network (@medievalenthusiasts)

Da biste prišli ovom velelepnom zamku, morate preći izuzetno impresivan kameni most sa čak 14 lukova. Smatra se da su Venecijanci njime zamenili ranije postavljen drveni most.

Impresivna kapija zamka ukrašena je reljefima, a najkarakterističniji od svih je onaj koji predstavlja lava Svetog Marka, koji je bio simbol Venecije.

U najbitnije znamenitosti ovog neobičnog zamka se mogu svrstati delovi vizantijske crkve Svete Mudrosti (Agia Sofia), kao i mala crkva Agija Sotiria, za koju se zna da su je sagradili pripadnici Francuskog oslobodilačka korpusa 1830. godine. Tu su i dve kule, kao i ostaci dve banje iz perioda turske vladavine, ali i natpisi na kućama i, naravno, grobovi.

Na južnom kraju ovog zamka nalazi se utvrđeno ostrvo Burtzi, kome se može prići asfaltiranim putem.

Građevina koja se nalazi na tom ostrvu je dvospratna i osmougaona, a smatra se da su izgradili Venecijanci 1500. godine, sa ciljem da zaštite luku. U toku turske okupacije u toj kuli je postojao zatvor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA