≫ 

Ako posetite ovo grčko ostrvo, lako se može desiti da se u njega zaljubite: Opčinilo je mnoge

Najstarije naselje u celom okrugu Kiklada, podseća u velikoj meri na neki pejzaž iz bajke

  • 0
Ostrvo Siros, Grčka Foto: Pixabay/spigolf

Jedno od najlepših aristokratskih ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj je Siros. U pitanju je ostrvo koje svakako pronalazi način da očara svakog posetioca i inspiriše ga da se opusti i uživa u prelepoj prirodi, ali i neobičnoj arhitekturi.

U posebnim delovima ovog ostrva, postoje lokacije koje se čine kao da su iz bajke. Ano Siros fascinira neverovatnom lepotom, ali i brojnim mitovima i pričama iz prošlosti koje će meštani nesebično podeliti sa turistima i tako ih dodatno "uvući" u magiju Sirosa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Μαriα 🌙 (@maria.vrettou_)

Izgrađen na uzvišenju, sa crkvom Agios Georgios ili Sveti Đorđe, ovo mesto je privuklo pažnju i CNN travela, koji ga je uvrstio među 17 najlepših sela u Grčkoj.

U blizini je i Ermoupoli, glavni grad celokupnog okruga i ujedno najveće naselje na Sirosu.

Mesto Ano Siros se smatra najstarijim naseljem na ostrvima Kiklada. Od momenta osnivanja bilo je naseljeno Mlečanima, a jedna od njegovih glavnih karakteristika je pomalo i neobična. Naime, većina stanovnika su katolici, što se odrazilo i na tradiciju ovog sela.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 𝑲𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒂 | 𝐆𝐑𝐄𝐄𝐂𝐄 | (@catrin_pl)

Tokom nastupajućih vekova, izgled mesta je praktično nepromenjen. Tu se mogu videti male kuće slepljene jedna uz drugu, sa malim balkonima impresivnih lukova i sa bezbroj stepenica.

Neke od glavnih atrakcija u mestu Ano Siros su crkve posvećene Svetom Jovanu – Agios Ioanis, zatim crkva Agija Trijada i Agios Nikolaos, koje su ujedno i jedine pravoslavne svetinje u mestu. Tu je i jezuitski manastir sa crkvom Bogorodica Karmila, kao i muzej Markosa Vamvarakisa, koji vodi poreklo iz ovih krajeva.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели in2life (@in2life)

Inače, Vamvarakis se smatra jednim od najznačajnijih predstavnika čuvenog reibetika, pravca u grčkoj muzici, a pratio ga je i nadimak „patrijarh reibetika“. Bio je jedan od najpoznatijih muzičara i tekstopisaca, ali i buzukista u Grčkoj.

Mnogim Srbima poznat, grčki muzičar Mikis Teodorakis je jednom prilikom za njega: „Svi smo mi samo grane drveta. A Markos je to drvo.“

Zato, ako posetite Ano Siros, ne propustite da obiđete i ovaj muzej.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA