≫ 

Nije džabe Posejdon izabrao baš ovo mesto za ljubavno gnezdo: Paksos je poznat po prirodnim lepotama

Smešteno u neposrednoj blizini Krfa, ostrvo Paksos je odlično povezano i sa grčkim, ali i sa italijanskim kopnom

  • 0
Ostrvo Paksos, Grčka Foto: Pixabay/transpomat

Grčka ostrva su širom sveta poznata ne samo po brojnim prirodnim lepotama, nego i onima koje su plod ljudskog rada. Na mnogima od njih se nudi kako zabava, tako isto i prijatne šetnje, ali i brojni izleti do okolnih lokacija.

Ostrvo Paksos svakako nije izuzetak. Međutim, ovo ostrvo nudi i drugačije aktivnosti, primarno one koje su povezane sa grčkom kulturom. Paksos je domaćin festivala koji svake godine omogućava organizaciju izložbi u jednom od najspektakularnijih prirodnih pejzaža.

U pitanju je zapravo grupacija ostrva u Jonskom moru, od kojih je Paksos najpoznatije i najveće. Udaljeno je oko 15 kilometara od Krfa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Hara Aroni (@hara.aroni)

Ostrvo duge i bogate istorije

Sa željom da za sebe i svoju suprugu napravi kutak na kome će moći da uživaju sami, izdvojeni od svih, grčki bog mora Posejdon je stvorio ovo ostrvo. Kako navode grčki mitovi, on je udario na tle ostrva Krf svojim trozupcem i tako je nastao ovaj arhipelag.

Vladari su se menjali i svako od njih je ostavio određeni trag na ostrvu.

Inače se Paksos pominje još u antičko vreme. Pretpostavka je da su za naziv ovog ostrva zaslužni Feničani. Sem njih, ostrvom su vladali i Rimljani, ali i Mlečani, da bi na kraju postalo deo britanske Jonske unije.

Živopisno i vedro

Mada je stalnih stanovnika tek oko 2.500, tokom letnje sezone se taj broj uveća i do nekoliko puta. Tokom jesenjih i zimskih meseci, sve utihne. Zato se može čuti pretpostavka da je baš tako bilo u vreme nastanka grčkih mitova. Možda je upravo zato bog Posejdon stvorio Paksos i izabrao baš ovaj kutak za uživanje sa svojom ženom.

Ne samo da se na ovom ostrvu može uživati u brojnim prirodnim lepotama, nego i u brojnim kulturnim manifestacijama. Paksos je domaćin Festivala klasične muzike koji se organizuje u prirodnom ambijentu.

Italijanski dijalekt u Grčkoj

Sama blizina Italije se odrazila ne samo na arhitekturu, nego i na govor ostrvljana. Stanovnici Paksosa govore dijalektom grčkog jezika, koji je protkan elementima italijanskog.

Tek oko 4 sata vožnje trajektom deli ovo ostrvo i italijanske luke Bari i Brindizi. Značajan uticaj je nekadašnja Mletačka republika ostavila i na arhitekturu ostrva.

U blizini se nalazi poznato grčko ostrvo Krf, sa kojim je Paksos odlično povezan. Što se tiče kopna, postoji redovna trjektna linija od luke Igumenica, a vožnja traje oko 90 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA