≫ 

U pećini kod Atine telefoni se gase i kvare, a voda kaplje naopako: Davelis je misterija za naučnike

Ovo mesto uglavnom obilaze ljubitelji okultnog, koji žele da vide ono što su čuli od prethodnih posetilaca

  • 0
pećina Davelis; foto screenshot Youtube/Flying over Greece

pećina Davelis; foto screenshot Youtube/Flying over Greece

Iako izgleda fascinantno, pećinu Davelis nadomak Atine gotovo da niko i ne obilazi. Razlog su brojna praznoverja koja dolaze da istraže samo ljubitelji okultnog.

Pećina Davelis nalazi se na jugozapadnoj strani planine Pendeli, odakle je svojevremeno pristizao mermer za izgradnju Partenona.

Dobila je ime po razbojniku iz 19. veka koji je ovo skriveno mesto kod Atine koristio kao skrovište za svoju bandu. Legenda još kaže da je u pećini postojao i lavirint koji je vodio do kuće vojvotkinje koja mu je bila ljubavnica.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

@geovou92_ је поделио/ла објаву

 

 

Na ulazu u pećinu, u steni, nalazi se crkva pustinjaka iz 12. veka. Na zidovima ovog tajnovitog mesta vide se rezbarije nekadašnjih putnika, uključujući nekoliko engleskih pisaca iz 19. i prvih godina 20. veka, piše Punkufer.

Postoje i zapisi o tome da je grčka vojska u pećini Davelis sprovodila tajne operacije, zbog čega je ovo mesto bilo zatvoreno za javnost. Takođe, kolale su i priče o eksperimentima koji su ovde navodno sprovođeni tokom „hladnog rata“. U svakom slučaju, teorije zavere nikada nisu prestale da prate pećinu Davelis.

Okultni status pećina na planini u obliku piramide dobila je zbog najrazličitijih ispovesti posetilaca. Navodno su videli vodu koja se uzdiže sa poda prema tavanici, stvorenja nalik mačkama koja hodaju uspravno, a i sa elektronskim uređajima u pećini se događa nešto neobično - gase se i kvare.

Pećina bi mogla da posluži kao scenografija za neki horor-film, jer se navodno tamo mogu naći tragovi okultnih rituala.

Grk Dimitrios Makridopoulos, koji je oduvek bio znatiželjan i fasciniran paranormalnim, zaputio se u pećinu sa kamerom i uređajem koji „lovi“ neobične aktivnosti putem radiofrekvencija. Uređaji su zabeležili neobične zvukove, senke i likove, a kako kaže, Dimitrios je već na ulazu osetio čudnu energiju „kao da dolazi s drugog sveta“.

Stručnjaci objašnjavaju da razlog tome može biti magnetizam, ali uzrok i dalje ne znaju da objasne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA