≫ 

Ako vam nije dovoljna lepota grčke prestonice, upoznajte njenu okolinu: Jednodnevni izleti iz Atine

Iako u Atini nikome ne može da bude dosadno, uvek je dobro videti nešto novo, a u okolini grčke prestonice ima toliko toga za posetiti

  • 3
Atina, Grčka Foto: Pixabay/LNLNLN

Nema sumnje da u glavnom gradu Grčke atrakcija i zabave ne manjka. Ali u neposrednoj blizini Atine takođe postoje neverovatna odredišta, do kojih se može stići ili javnim prevozom ili automobilom ili brodovima.

Od drevnih ruševina do fenomenalnih plaža, svakako vredi razmisliti o jednostavnim jednodnevnim izletima iz Atine.

Ostrvo Egina

Najbrži način dolaska na ovo ostrvo, ako boravite u Atini, jeste brodićem. Ostrvo smešteno u Saronskom zalivu se može pohvaliti savršenom kombinacijom drevnih ruševina, atraktivnih peščanih plaža, šarmantne neoklasične arhitekture i lokalnih specijaliteta.

Izuzev glavnog grada ostrva, svakako treba posetiti i sela Perdika i Agia Marina, te neizostavno hram posvećen Svetom Nektariju Eginskom. Upravo je taj hram izuzetno značajan za srpske turiste, ali i za mnoge strance.

Iz luke Pirej trajekt vozi nešto duže od sata, a hidrogliser oko 40 minuta.

Grad Nafplio

Prva prestonica moderne grčke države, grad Nafplio s pravom se smatra jednim od najlepših u celoj zemlji. Poznat po kombinaciji venecijanske i neoklasične arhitekture, ovaj grad je vrlo interesantan za obilazak.

Nafplio, Grčka Foto: Pixabay/travelspot

Sa Atinom je povezan međugradskim autobusom, a vožnja traje nešto duže od 2 sata.

Nacionalni park planina Parnita

Udaljena oko 25 kilometara od Atine u pravcu severa, ova planina je još jedna idealna destinacija za jednodnevni izlet, ukoliko boravite u prestonici Grčke.

Na njoj se nalazi mnogo pećina, a stanište je i mnogim divljim životinjama. Posebno je Parnita popularna za biciklizam.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Angela Anagnostopoulou 🦁 (@angelaanagnostopoulou)

Do nje se, osim automobilom, može stići i zelenom linijom metroa iz Atine, pa lokalnim autobusom koji vozi do vrha Parnite.

Proročište Delfi

Ako ste bili u Grčkoj, te posetili prestonicu zemlje, a niste obišli Delfe, kao da niste ni bili u Grčkoj. Mesto gde je obitavala proročica Pitija, poznato je turističko odredište. Takođe se tu nalazi i antičko pozorište, ali i antički hram, koji je jedna od najvećih znamenitosti u tom delu Grčke.

Oko 3 sata vožnje autobusom deli Atinu i Delfe.

Drevna Mikena

Mesto u kome je stolovao legendarni mikenski kralj Agamemnon, udaljeno je od Atine nešto manje od 2 sata vožnje autobusom. Poznato je da je drevna Mikena tokom 4 veka u drugom milenijumu pre nove ere bila najmoćnija u Antičkoj Grčkoj.

Drevna Mikena, Grčka Foto: Pixabay/Gina_Janosch

Ovaj lokalitet se nalazi na listi Svetske kulturne baštine.

Ostrvo Hidra

Stenovito ostrvo bogate istorije sa spektakularnim, prilično dobro očuvanim kamenim kućama, privlači pažnju mnogim turistima. Iz luke Pirej vožnja brodićem traje oko dva sata, pa je u tom smislu Hidra vrlo interesantna za jednodnevne izlete.

Na ostrvu se nalaze brojne umetničke galerije, mali muzeji, kao i butik hoteli, ali i mnoge druge znamenitosti.

Halkida

Grad koji se nalazi na kanalu, koji razdvaja ostrvo Eviju od kopna, naročito je interesantan po jednoj prirodnoj pojavi. Naime, samo tu je vidljiva promena smera toka vode. Zato nije čudno što mnogi turisti pokušavaju da „natempiraju“ posetu Halkidi, kako bi imali priliku da prisustvuju ovom neverovatnom prirodnom fenomenu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели we ❤love❤ 🇬🇷EVIA🇬🇷 (@we_love_evia)

Od Atine do Halkide se može stići međugradskim autobusom, kao i automobilom.

Poznato je šetalište uz obalu u ovom gradu, ali i brojne čiste plaže, koje se nalaze u njegovoj blizini.

Drevni Korint

Ukoliko želite da vidite čuveni Korintski kanal, odnosno antičko pozorište i druge znamenitosti Korinta, onda je ovo još jedna od ideja za idealan jednodnevni izlet iz Atine.

Međugradski autobusi polaze sa atinske stanice Kifisja, te vozi direktno do autobuske stanice Corinthians u Korintu. Vožnja traje oko sat vremena, a do antičkog Korinta je potrebno još oko 20 minuta vožnje lokalnim autobusom.

Rt Sunion

Ukoliko ste imali prilike da gledate najlepše fotografe Atine i njene okoline, sasvim je sigurno da ste na nekoj od njih primetili i ostatke antičkog hrama, iz koga se pruža neverovatan pogled prema moru, a u pozadini je takođe neverovatan zalazak sunca. Gotovo je sigurno da su na toj fotografiji prikazani ostaci hrama boga Posejdona, koji se nalaze na rtu Sunion.

Rt Sunion, Grčka Foto: Pixabay/mixahlos

Do ove lokacije se takođe može stići međugradskim autobusom iz Atine. A ako se već nađete u poseti ovaj znamenitosti, ne propustite ni Maraton. Tu se odigrala jedna od najvećih bitaka tokom grčke istorije. Takođe je tu mesto na kome počinje moderni Atinski maraton, kao i arheološki muzej i grobnica Atinjana koji su stradali tokom Maratonske bitke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA