≫ 

Hoteli su otvoreni, a 12 plaža regije je ovenčano Plavim zastavicama: Volos očekuje srpske turiste

- Cene su pristupačne, a razne turističke kompanije nude posebne cene, pakete za odmor i ponude za srpske turiste - kaže za Telegraf Georgia Bontu, zamenik gradonačelnika Volosa

  • 0
Foto: Georgia Bontu/ustupljena fotografija

Iako je ovogodišnji Sajam turizma odložen, tokom prošlogodišnje manifestacije Grad Beograd imao je prilike da ugosti i predstavnike grada Volosa u Grčkoj. Jedna od članica grčkih predstavnika bila je i gospođa Georgia Bontu, zamenik gradonačelnika Volosa za obrazovanje i kulturu. I danas se seća lepih trenutaka, koje je tom prilikom doživela.

- Prošle godine sam imala zadovoljstvo i čast da posetim Beograd, kao predstavnik opštine Volos od 20. do 23. februara 2020. godine, u sklopu 42. Beogradskog međunarodnog sajma turizma, na kom je opština Volos učestvovala sa svojim štandom. Istovremeno sam imala sastanke sa predstavnicima Grada Beograda, grčke zajednice u Srbiji i drugih tela o pitanjima obrazovanja, turizma, kulture i preduzetništva. Moja poseta je protekla u vrlo toploj atmosferi i bila sam impresionirana srpskim gostoprimstvom – kaže za Telegraf gospođa Bontu.

S obzirom na to da su nedavno ministri turizma Grčke i Srbije potpisali Sporazum o regulisanju ulaska srpskih turista, te da svi sa nestrpljenjem očekujemo kako će startovati ova sezona i da li će se razlikovati u odnosu na prošlogodišnju, Georgia nam je rekla da veruje da će ove godine srpski turisti moći da putuju u Grčku i da uživaju u sigurnom i prijatnom odmoru.

- Grčka i Srbija su dve zemlje koje su postigle veoma dobar napredak u vakcinaciji svog stanovništva i planirano je otvaranje granica od 14.5.2021. godine. Verujem da će to biti okidač za nastavak turizma između dve zemlje.

Foto: Georgia Bontu/ustupljena fotografija

Kad je reč o regiji Magnezija, kojoj pripada i grad Volos, čini se da srpski turisti sve više biraju neko od tamošnjih letovališta.

Prema podacima kojima sagovornica Telegrafa raspolaže, procentualno gledano, srpski turisti čine 14% dolazaka svih stranih turista u ovu regiju. Budući da je Volos izuzetno značajna luka Grčke, te da je uočen značajan potencijal takozvanog jahting turizma, to srpski turisti ni tu ne zaostaju. Među ukupnim brojem poseta u tom segmentu, Srbija je na visokom četvrtom mestu.

Pripema za nastupajuću sezonu

Pored toga što se hoteli polako otvaraju i pripremaju za nastupajuću sezonu, Grad Volos aktivno sprovodi i reklamnu kampanju.

- Opština Volos pripremila je Plan promocije turizma za 2021. godinu koji uključuje različite akcije, sa ciljem bolje dostupnosti informacija i unapređenja digitalne promocije. Područje Volosa spremno dočekuje srpske turiste. Hoteli su već otvoreni, a 12 plaža opštine Volos nagrađeno je međunarodnim programom „Plave zastave“ za 2021. godinu. To priznanje, koje je međunarodni simbol kvaliteta, dodeljuje se organizovanim plažama koje ispunjavaju stroge standarde kvaliteta. Naša kampanja se fokusira na kvalitet usluga, dostupnost i sigurnost, jer je Magnezija jedna od regija Grčke sa niskim stopama zaraze korona virusom i organizovanim zdravstvenim strukturama.

Da li će cene biti na nivou ranijih ili će doći do nekih olakšica, pitanje je koje nas sve zanima. U tom smislu, barem što se Volosa tiče, imamo razloga za optimizam.

- Trenutno je sve usmereno na pripreme za otvaranje turizma. Hoteli su već otvoreni, a ostali turistički objekti se postepeno otvaraju, tako da sve bude spremno za otvaranje granice polovinom maja. Cene su pristupačne, a razne turističke kompanije nude posebne cene, pakete za odmor i ponude za srpske turiste – dodaje naša sagovornica.

Srpska zajednica u Volosu

Kako je prošlogodišnja sezona bila takva kakva je bila, to srpski turisti nisu imali prilike kao ranijih godina da uživaju u lepotama ove regije. Zapravo, jedini turisti tokom prošle godine su bili mahom Grci iz drugih delova zemlje.

Manje je poznato da u regiji Volos, na području Tesalije, postoji i srpska škola. A da Grci vode računa o srpskoj zajednici u tom gradu, svakako nije tajna.

- Volos ima jednu od devet srpskih škola u zemlji, koja funkcioniše pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva prosvete. Opština Volos podržala je njeno osnivanje u Volosu 2017. godine i dodelila prostor u kome škola radi. Kao zamenik gradonačelnika za obrazovanje i kulturu opštine Volos, održavam odlične odnose sa srpskom školom i srpskom zajednicom Magnezija. Više od 50 Srba živi u Volosu, duže od 15-20 godina, i veoma sam srećna što njihova deca imaju priliku da kroz ovu školu nauče jezik i istoriju Srbije, u svojoj novoj domovini, Magneziji - navodi Bontu.

Šta Grke zanima u Srbiji?

Srpski turisti tradicionalno žele da odmor provode na moru, a Grčka im je prvo odredište. Ali koje su to destinacije koje bi naši grčki prijatelji voleli da posete u našoj zemlji i da li postoji neka koja im je omiljena?

Foto: Georgia Bontu/ustupljena fotografija

- Iako sam prvi put institucionalno posetila Beograd kao predstavnik opštine Volos, putovala sam u Srbiju mnogo puta, jer mi se vaša zemlja jako sviđa i imam mnogo srpskih prijatelja. Moja omiljena destinacija je Beograd, prelep grad koji svaki put kad posetim otkrijem nešto novo, kao i različite aspekte gostoprimstva mojih srpskih prijatelja. Nadam se da ću uskoro ponovo doputovati u Srbiju i završiti započetu saradnju. Jedna od njih koja je planirana, bila je učešće učenika opštine Volos na Međunarodnom takmičenju Matematičkog društva Srbije u Vrnjačkoj Banji. Ovaj grad mi je delovao interesantno i volela bih da ga posetim.

Na kraju, da rezimiramo i zašto bi trebalo razmisliti o Volosu kao destinaciji. Georgia nam je dala jednostavan odgovor:

- Lagan i brz pristup Volosu iz Srbije, zajednička religija, zajednička istorija i bezvremeno grčko-srpsko prijateljstvo, zajedno sa prirodnim lepotama dve zemlje, čine privlačnim i odmor u vašoj lepoj zemlji i u našoj. Posebno u regiji Magnezija, gde ove godine očekujemo sa nestrpljenjem našu braću iz Srbije sa kvalitetnom ponudom, sigurnošću, povoljnim cenama i istinskim grčkim gostoprimstvom.

Video: Na žurkama na bugarskim plažama bez maski i držanja odstojanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA