≫ 

7 grčkih ostrva na kojima ćete provesti nezaboravno letovanje

Prelepe plaže, tirkizno more, ljubazni domaćini, autentična arhitektura, bogata istorija, ukusna hrana, dobar provod – Grčka ispunjava želje najzahtevnijih turista

  • 2
Grčka plaža more ostrvo Astipalea, panorama pejzaž Foto: Shutterstock

Za mnoge, grčka ostrva su omiljena destinacija za letovanje. Ima ih 1.400 i svako od njih nudi predivne plaže, toplo more i priliku za fantastičan provod. Zato i ne čudi što agencije širom Evrope iz godine u godinu nude aranžmane za odlazak u „zemlju Helena“.

Ugledne nemačke novine „Špigel“ izdvojile su za 2021. godinu 7 grčkih osrtva koja će ispuniti očekivanja najzahtevnijih turista.

1. Folegandros

Malo grčko ostrvo koje pripada grupaciji Kiklada nalazi se na 160 kilometara od Atine i 40 kilometara severozapadno od Santorinija.

Idealno je za romantičare, a oni koji su bar jednom letovali na Folegandrosu kažu da su neizlečivo zaljubljeni u ovaj turistički dragulj.

2. Leros

Pripada grupaciji Dodekaneza i ispresecano je živopisnim selima, i idealno je za ljubitelje ronjenja.

3. Kitera

Ukoliko ste ljubitelj prirode i istorije, Kitera će biti pravi izbor za vas. Legenda kaže da je na ovom ostrvu rođena Afrodita, grčka boginja lepote i ljubavi.

Siros foto: Tara Tomović

Kitera je jedno od sedam jonskih ostrva i odlikuju ga peščane plaže, živopisne uvale, pećine i tirkizno plava boja mora.

4. Astipalija

Ostrvo u obliku leptira nalazi se između Amorgosa i Kosa. Do njega se stiže trajektom iz luke Pirej, sa Rodosa i Kalimnosa ili avionom iz Atine, Rodosa, Kosa i Lerosa.

Ostrvo Astipalija, Grčka Foto: screenshot/Youtube/g-safy

Na ostrvu ima oko 1.300 stanovnika, skoro svi imaju plave oči i skoro svi muškarci se zovu Manolis.

5. Andros

Ukoliko ste ljubitelj hedonističkog letovanja i pored plivanja i sunčanja volite da isprobate tradicionalne grčke specijalitete, Andros će biti pun pogodak.

Ostrvo Andros, Grčka Foto: Pixabay/VioletaBone

Na ovom ostrvu nalazi se mnoštvo taverni, kao i brojni barovi.

6. Evija

Prvo ostrvo po površini na Egejskom moru, drugo u Grčkoj i treće na Mediteranu odlikuju čisto plavo more, raskošna flora i fauna, termalni izvori i borove šume. Na Eviji se nalazi i mnoštvo manastira i utvrđenja, arheološka nalazišta i tradicionalna sela koja plene autentičnom arhitekturom.

Evija Kimi foto: printscreen/youtube/George Tsiplakis

Legenda kaže da je Atina od Hefesa tražila da na ovom mestu napravi izvorište termalne vode kako bi se Herkules tu oporavljao posle obavljenih zadataka. Eviju su posetile mnoge poznate ličnosti – od Aristotela, Marka Aurelija i Vinstona Čerčila, do Marije Kalas i Grete Garbo.

7. Siros

Glavno ostrvo Kiklada je svetski poznata turistička destinacija.

Siros foto: Tara Tomović

Netaknuta priroda, fenomenalne plaže, taverne, kafići, barovi, ronilački centri samo su neki od sadržaja u kojima turisti mogu da uživaju.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA