≫ 

Mikonos ili Santorini – 5 ključnih razlika prilikom izbora destinacije za odmor po vašoj meri

Ukoliko se još niste opredelili za grčko ostrvo na kom ćete letovati ove godine, saznajte šta možete da očekujete na dva dragulja Mediterana

  • 3
Oia, Santorini

Foto: Shutterstock

Santorini i Mikonos su dva najpoznatija i najposećenija ostrva u Grčkoj, barem kada je reč o mlađim turistima koji biraju da provedu letnji odmor na obali Egejskog mora.

Iako je svako od njih samo po sebi lepo, među njima postoje razlike koje treba imati na umu prilikom izbora ostrva koje ćete posetiti.

1. Lokacija i udaljenost

 

Na oba ostrva postoje aerodromi koji tokom cele godine organizuju letove sa grčkog kopna, posebno iz Atine. Pored toga, tokom letnje sezone i na Mikonos i na Santorini sleću i čarter letovi.

Takođe, do oba ostrva se može doći i trajektom iz atinske luke Pirej. Do Santorinija putovanje traje između 5 i 8 sati, u zavisnosti od toga da li se vozite sporijim ili brzim trajektom. Mikonos je udaljen 2,5 do 6 sati - opet u zavisnosti od brzine trajekta.

2. Plaže

 

Ako želite da provedete odmor na savršenim plažama, Mikonos je pravi izbor. Na ovom ostrvu je mnoštvo zlatnih peščanih plaža. Pored roga, Mikonos je poznat kao ostrvo za zabavu, pa ako planirate da provedete tople letnje dane daleko od gužve držite se dalje od Rajske plaže, koja se nalazi oko 6,5 km južno od glavnog grada ostrva. Radije birajte plaže Lia ili Fokos. Do njih se stiže automobilom - Lia se nalazi 15 km istočno od prestonice, a Fokos 13 km severoistočno od prestonice.

Santorini je vulkansko ostrvo, pa su plaže mahom prekrivene crnim i crvenim peskom i okružene stenama. Crvena plaža na Santoriniju je mala, pa u sezoni ume da vrvi od gostiju. Nalazi se u blizini arheološkog nalazišta Akrotiri iz bronzanog doba, mesta koje vredi posetiti bar na dan.

Ako ste ljubitelj ronjenja, glas između Mikonosa i Santorinija ide Santoriniju. Na ovom ostrvu čeka vas obilje neverovatnih podvodnih stenovitih formacija.

3. Zanimljivi lokaliteti

 

Za one koji biraju odmor koji ne podrazumeva samo uživanje u sunčanju i plivanju, Mikonos je bolji izbor. Na 40 minuta vožnje brodom od Mikonosa nalazi se ostrvo Delos, koje je kao jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj pod zaštitom UNESCO-a. Prema mitologiji, Delos je rodno mesto blizanaca Artemide i Apolona; posvećeno je antičkim bogovima i na njemu možete da vidite mali muzej i mnoštvo artefakata.

Ako se, pak, odlučite za Santorini, nemojte propustiti da posetite dva zaliva - Ajos Nikolaos koji je okružen terapeutskim sumporno žutim vodama i toplim izvorima, i Palea Kameni koje takođe ima tople izvore.

Posebna atrakcija je Nea Kameni, ostrvo na kom se nalazi krater vulkana koji se puši. Najbolje vreme za odlazak na ovo ostrvo je ili rano ujutro ili kasno popodne, jer je ovde izuzetno toplo.

4. Romantika

 

Oni koji su posetili Santorini kažu da su na ovom ostrvu najlepši zalasci sunca na svetu. Zato i ne čudi što je Santorini omiljeno ostrvo na koje mladi bračni parovi odlaze na medeni mesec. Takođe, ono je izbor i za parove koji su u potrazi za sofisticiranim nivoom turizma, odličnim restoranima i sadržajnim vinskim turama.

S druge strane, ako vam više prija romantika pored obale, Mikonos je pravi izbor. Takođe, Mikonos je u prednosti i ako želite da vidite bogate i poznate ličnosti, jer velike zvezde muzike, filma i sporta uglavnom biraju ovo ostrvo za odmor.

5. Pejzaži i arhitektura

 

Sela na Santoriniju, ušuškana na vrhu litica, pružaju neverovatan pogled na vulkan i kristalno čisto more. Živopisne kućice, crkve sa kupolama, luksuzni hoteli koji se ambijentalno savršeno uklapaju u arhitekturu ostrva ostaće vam „u oku“ i kada odete kući.

S druge strane, na Mikonosu možete da uživate u šetnji uskim uličicama i da „bacite pogled“ na brojne vetrenjače.

Video: Utihnulo parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    22. april 2021 | 23:06

    Da, na te destinacije idu samo burzuji. 😄

  • Dui

    22. april 2021 | 22:05

    Bio sam u Santoriniju u oktobru...3 dana dosta da pogledaš centar ...sve skupo..kapucino 5 evra ..garderoba i ostalo sve skupo...nema strand..znaci samo da pogledaš i vozi. Odeš u santorini o nemozes se kupiti...ako ideš autobusom na strand. 2 puta presedanje do drugog mesta...30 km.do stranda ili iznajmim auto. .cene paprene.....ukratko...mikonos je bolji ..sve isto plus strand....pozdrav

  • M

    23. april 2021 | 14:31

    Mene premeravaju vec 66 g.pa ni dinara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA