≫ 

Vazdušna banja na Halkidikiju: Stavros je idealno mesto za sve koji žele da uživaju u mirnom odmoru

Iz godine u godinu, Stavros posećuje sve veći broj turista, koji nisu baš pristalice aktivnog odmora

  • 5
Letovalište Stavros na Halkidikiju Foto: screenshot/Youtube/Thessaloniki video tour

Prepoznatljivo po krstu, koji se nalazi na uzvišenju iznad mesta i koji je noću osvetljen, letovalište Stavros sa ponosom nosi taj naziv. Prevedeno sa grčkog jezika, stavros znači krst.

Odatle se pruža i fenomenalan pogled prema zalivu Strimonikos.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 🅶🅴🅾🆁🅶🅴 🅳🅰🅱🅰🅽🅸🆂 (@george_dabanis)

Prema dostupnim podacima iz ranijeg popisa stanovništva, Stavros ima svega oko 3.500 stalnih stanovnika. Budući da se radi o vrlo popularnom letovalištu, tokom sezone se taj broj uveća i do nekoliko puta.

Letovalište, a vazdušna banja

Udaljeno tek oko 40 kilometara od letovališta Uranupolis, poznatog kao Kapije Svete Gore i oko 70 kilometara od Soluna, može se reći da je lokacija na kojoj se nalazi Stavros idealna. U neposrednoj blizini su i poznata letovališta severa Grčke, Nea Vrasna i Asprovalta.

Ono što sigurno karakteriše ovo letovalište jeste izuzetno duga, peščana plaža. Sem gradske plaže duge nekoliko kilometara, poznata je i plaža Platani. Nju često posećuju porodice sa decom, upravo zbog prirodne hladovine po kojoj je poznata.

Zbog činjenice da se planinske i morske struje ukrštaju baš na tom području, te formiraju takozvanu Ružu vetrova, Stavros se smatra i vazdušnom banjom. Upravo zato se boravak u ovom letovalištu preporučuje svima koji imaju poteškoća sa bronhijama i organima za disanje.

Letovanje u Stavrosu

Iako je u pitanju površinski relativno malo letovalište, Stavros se može pohvaliti dovoljnim smeštajnim kapacitetima. Uglavnom se nude vile meštana, u okviru kojih je dostupan smeštaj u apartmanima i studijima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели IvanSulic (@ivan____1989)

Mesto je podeljeno na stari i novi deo, od kojih je svaki interesantan na svoj način. Ovo grčko letovalište nudi i sve potrebne turističke sadržaje. Inače, Stavros važi za mirnije letovalište. Zato se i napominje da ljubitelji nešto aktivnijeg odmora imaju na raspolaganju obližnju Asprovaltu.

Svakako da i u Stavrosu postoje taverne, kafići i restorani. Ali je ipak boravak u ovom letovalištu primarno namenjen ljubiteljima mirnog odmora.

Video: Skrivene plaže i Afroditina pećina: Pogledajte kako izgleda tura brodom oko Parge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    4. maj 2021 | 23:14

    Bila,davne 2007.. mirno,prijatno,nije skupo...bas mesto za odmor a sa druge strane,povezano sa svime,rent a car i stignete svugde 🙂

  • Crni011

    5. maj 2021 | 08:12

    Bio tamo par godina zaredom, od 71 do negde 79. Lepo ribarsko seoce. Posle se izgradilo. Solun na 80km i Kavala na 80km. U blizini izvanredna reka za rečno pecanje ko neće da peca na moru.

  • Bgd

    5. maj 2021 | 07:19

    Bio jednom, nema ništa po čemu bih pamtio ovo mesto. Plaže su bolje u okolnim mestima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA