≫ 

Tasos je ostrvo poznato kao šuma koja pluta i jedna je od omiljenih destinacija za srpske turiste

Koji god deo ovog grčkog ostrva da posetite, nema sumnje da ćete biti oduševljeni. Tasos krije mnoge znamenitosti, ali i brojne plaže

  • 0
Ostrvo Tasos, Grčka Foto: Pixabay/kremenadimitrova

Najzelenije grčko ostrvo se često naziva i šumom koja pluta. Možda baš zato, ali i zbog relativno lake dostupnosti, Tasos je jedna od čestih destinacija koju srpski turisti biraju za odmor.

Do njega se stiže iz luka Kavala ili Keramoti, a teritorijalno spada u region Istočne Makedonije i Trakije.

Još jedna Zevsova ljubavna avantura

Grčki mitovi navode vrlo zanimljivu priču o nastanku ovog ostrva, koja se, kao i u većini slučajeva, vezuje za jednu od brojnih ljubavnih avantura vrhovnog boga grčkog panteona.

Kada je Zevs želeo da ukrade Evropu, kćerku feničanskog kralja Aginorasa, preobrazivši se u bika, zamolio je svoje sinove i unuka po imenu Tasos da pokušaju da je pronađu.

U jednom momentu je upravo Tasos došao do ovog ostrva i tamo pronašao Evropu. Ali je bio toliko opčinjen i njom i lepotom samog ostrva, da je odabrao da tu nastavi život.

Letovanje na Tasosu

Do ovog severnoegejskog ostrva se stiže prilično jednostavno. Naši turisti najčešće biraju opciju preko luke Keramoti, odakle ih čeka vrlo kratka vožnja do ostrva. Tim pre što u toku sezone trajekt Keramoti-Tasos saobraća uglavnom na svakih 30 minuta.

Ujedno je to i povoljnija opcija, nego putovanje iz Kavale.

Najpoznatija letovališta na Tasosu su Limenas, koji je i glavni grad ostrva, zatim Potos, Limenarija, Skala Potamia i druga. Zapravo, za koji god deo ostrva se odlučite, pronaći ćete neku zanimljivost.

Plaže na ostrvu Tasos

Posebna priča su plaže na ovom ostrvu. Tripiti, Mermerna i Golden beach samo su neke od najpopularnijih.

Na Tasosu postoji i bazen, koji samo Priroda može da načini. U jugoistočnom delu ostrva se nalazi Giola ili Jola, kako ovo čudo prirode nazivaju ostrvljani. Iako put do ove atrakcije nije obeležen i prilično je teško dostupan, nagrada koja posetioce očekuje na samom kraju tog puta, vredi svaku paru.

S obzirom na to da se ovaj bazen u steni nalazi tik uz more, to je u njemu slana voda. Posebno je atraktivna boja, odnosno prozirnost vode. U Joli se obično kupaju samo oni najhrabriji, jer je ovaj prirodni bazen okružen strmim liticama.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA