≫ 

Jedan od najromantičnijih gradova udaljen je 2 sata vožnje od Atine: Nafplio pleni svojom lepotom

Sem po brojnim plažama, Nafplio je poznat i po dobro očuvanom starom gradskom jezgru, ali i po Muzeju brojanica koji je jedinstven u Grčkoj

  • 2
Nafplio, Grčka Foto: Pixabay/travelspot

Samo pet godina u prvoj polovini 19. veka prestonica Grčke nije bila Atina, već grad udaljen oko 2 sata vožnje.

Za Nafplio se danas može čuti da je jedan od najromantičnijih grčkih gradova. Nalazi se u istočnom delu Peloponeza i poznat je po venecijanskoj tvrđavi Palamidi i maloj tvrđavi, koja se nalazi na obližnjem ostrvu.

Nadomak starog gradskog jezgra, Akronafplia, na omanjem poluostrvu, koje zapljuskuju vode Argostolskog zaliva, smešten je istorijski centar današnjeg grada.

U gradu se nalazi i crkva Svetog Spiridona, poznata po jednom od tragičnijih događaja za noviju grčku istoriju. Na ulasku u tu crkvu je oktobra 1831. godine ubijen prvi guverner zemlje, Ioanis Kapodistrijas.

Iako postoje i Arheološki muzej i ogranak Nacionalne galerije, u Nafpliu postoji i Muzej brojanica, jedinstven u zemlji, koji ne bi trebalo propustiti ako odlučite da upoznate i ovaj deo Grčke. Spomenik Teodorosu Kolokotronisu u Nafpliju, takođe je jedna od nezaobilaznih gradskih znamenitosti, uz pogled sa tvrđave koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Najpoznatije plaže u Nafpliju su Arvanitija, koja je i glavna gradska plaža, zatim Banijeres, koja se nalazi u blizini starog jezgra grada. Na oko 3 kilometra od centra je Karatona, koja je prilično duga i prostrana, prekrivena sitnim peskom. U blizini grada se nalaze i druge plaže za turiste sa različitim prohtevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA