≫ 

Za "Damu Kiklada" vezani su brojni mitovi i legende: Upravo to ostrvu Siros daje i dozu mističnosti

Jedno od grčkih ostrva u grupaciji Kiklada nije zanimljivo samo po svojoj arhitekturi, već i po mitovima koji se za njega vezuju

  • 1
Siros foto: Tara Tomović

Nema sumnje da je grčko ostrvo Siros i jedno od najlepših, ali i najposećenijih na području Egejskog mora.

Pored toga što je u pitanju zanimljiva turistička destinacija, ostrvo se može pohvaliti interesantnom istorijom i kulturom, što upotpunjuje boravak na Sirosu.

Onoliko koliko je zanimljiva sama slika ostrva, sa impresivnim dvorcima koji su njegova osnovna karakteristika, toliko je zanimljiva i njegova istorija, koju prate mitovi i legende, neraskidivo povezani sa kikladskom civilizacijom. Sve to Siros čini mnogo mističnijim.

Postoje dva mita koja su vezana uz ostrvo Siros, s tim što se jedan od njih čak pominje i u arhaičnim rukopisima. Vezan je zapravo kralja ostrva, koji je živeo tokom prvih godina po postanu sveta. Prema tom mitu, brod na kome je bio Kiranos je potonuo na prostoru između ostrva Paros i Naksos. Međutim, njega su od utapanja spasila dva delfina, koja su ga odvela do ostrva Siros.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Syros Island | Cyclades Greece (@syros_cyclades)

Na ostrvu do današnjih dana postoji pećina, znana kao Kiranion, za koju se smatra da se tu prvi kralj sakrio posle svoje avanture. Kiranos je bio poštovan i čovek sa mnogo vrlina, pa su ga stanovnici ostrva vrlo brzo prihvatili i tako je postao kralj ostrva.

Pored toga, za Siros, koji se često naziva Damom Kiklada, takođe postoji priča da je na njemu rođen Hermes. Ipak, mišljenja o tome se razlikuju, jer postoje naučnici koji su ipak utvrdili da je taj strogrčki bog rođen na području Arkadije.

Bez obzira na to šta je istina od svega toga, mnogi stručnjaci se slažu da je grčki bog bogatstva, sreće i putovanja morao biti posebno važan za ostrvo Siros. Sve to pravdaju činjenicom da je naziv glavnog grada ovog ostrva Ermupolis, što se slobodno prevodi kao Hermesov grad.

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    10. maj 2021 | 08:00

    Džabe vam sve... odoh ja ovog leta u CG da ostavim novac braći...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA