≫ 

Među prvima smo prošli Evzoni: Kako izgleda prelazak preko S. Makedonije i ulazak u Grčku ove sezone

Naša reporterka među prvima je preko poznatog graničnog prelaza ušla u zemlju Helena

  • 18
Grčka Putovanje do Grčke preko prelaza Evzoni; foto Aleksandra Blažević/Telegraf.rs

U Grčkoj danas zvanično počinje turistička sezona koja bi, prema najavama, trebalo da traje do kraja oktobra.

Kako je najavio grčki ministar turizma Haris Teoharis, od juče je otvoren granični prelaz Evzoni na granici sa Severnom Makedonijom. Preko ovog graničnog prelaza oko milion državljana Srbije svakog leta stiže put zemlje Helena na dugo očekivani odmor.

Ove godine odlazak u Grčku razlikuje se od svih dosadašnjih zbog pandemije korona virusa.

Zahvaljujući sporazumu koji su potpisale Srbija i Grčka, naši državljani su još od 19. aprila mogli da uđu u Grčku uz negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji protiv korona virusa, ali preko Bugarske. Od sada je moguće ući u Grčku i kraćim putem, preko Severne Makedonije.

Kako izgleda ovo putovanje i šta je sve potrebno priložiti na graničnim prelazima sa Severnom Makedonijom i Grčkom?

Predstavnici turističkih agencija koje posluju sa Grcima krenuli su put zemlje Helena autobusom. Prethodno smo svi popunili PLF formular koji je neophodan za ulazak u Grčku.

Na prelazu Preševo neophodno je izaći iz autobusa, sa obaveznom maskom i proći carinsku kontrolu. Čekanja nije bilo. Jedini dokument koji je neophodno pokazati bio je pasoš.

Na prelazu Evzoni autobus je čekao oko pola sata. Neophodno je držati fizičku distancu i nositi masku.

Vrlo je bitno odštampati potvrdu o vakcinaciji ili PCR test koji je potrebno pokazati službeniku koja skenira dokument. Potom dolazi nova kontrola – službenik koji proverava identitet i jedan od ta dva dokumenta; on, takođe, skenira QR kod. Na kraju dolazi pasoška kontrola.

Grci su najavili da će nasumično raditi takozvane brze testove na koronu. Iz naše grupe nikom nije urađen taj test. Važno je znati da svako ko bude podvrgut tom testu neće morati da ga plaća – tu obavezu preuzimaju Grci.

Kako izgleda početak sezone u Grčkoj pratite na našem portalu – podelićemo sa vama fotografije i video snimke iz najpopularnijih letovališta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    15. maj 2021 | 09:07

    Više me zanima cena zaobljenog pirinča na kvantašu u Kuala Lumpuru.

  • Zamorce

    15. maj 2021 | 09:52

    Isprincipa necu da idem, da me neko ucenjivacki maltretira bez obzira na vakciniaciju ili ne. A neko neka ide. Dosta mi je maltretiranja posle vakcine.

  • dragan

    15. maj 2021 | 09:19

    Zabole me za grcku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA