Srbi najviše žele da letuju u Grčkoj: Veliko interesovanje vlada i za Crnu Goru i Tursku

U Grčkoj, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista, situacija je stabilna, najdrastičnije mere su ukinute, a i ostale se popuštaju

  • 14
Korona virus Grčka Foto: Tanjug/AP

Grčka popušta antiepidemijske mere, pa je i najveće interesovanje turista iz Srbije da tamo letuju, izjavio je danas za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je dodao da je veliko interesovanje i za Tursku i Crnu Goru.

Prema rečima Seničića, u Grčkoj, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista, situacija je stabilna, najdrastičnije mere su ukinute, a i ostale se popuštaju.

- Malo je veća distanca, maske se nose isključivo u zatvorenom prostoru, nema nekih drastičnih razlika u odnosu na ono što radimo i kod svoje kuće - rekao je on i dodao da se početkom juna značajno poveća broj naših turista u Grčkoj.

Po sporazumu sa Grčkom o priznavanju svih vakcina neophodno je da je prošlo 14 dana od revakcinacije, a popunjava se i PLF formular što čini jedan član za celu porodicu.

Za ulazak u Grčku je alternativa negativan PCR test do 72 sata, ili pozitivan koji nije stariji od devet meseci.

Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka Foto: Profimedia

- Najava grčkih vlasti je da će od 1. juna, a najverovatnije ne tako brzo, već od 15. juna, biti obavezan zeleni sertifikat koji je sada moguće preuzeti preko elektronske uprave interneta ovde u Srbiji - kaže Seničić.

Ta procedura pravi malo problema starijim sugrađanima koji nemaju internet pa se zaposleni u turističkim agencija snalaze da pomognu.

- Deca do pet godina ne moraju da imaju nijedan od ovih dokumenata kada ulaze sa nekom starijom osobom, a očekujemo da se ta granica za decu podigne na 10 ili 12 godina već početkom juna meseca - rekao je on.

Dodao je da očekuje da se sredinom juna uvede i mogućnost mogućnost priznavanja negativnog antigenskog testa koji je značajno jeftiniji.

- Sezona koja je pred nama trebalo bi da liči najviše na one od 2018. i 2019. godine a postoji veliko interesovanje za Grčku, pre svega ljudi koji imaju zamenska putovanja, a ima i novih interesovanja - rekao je on.

Nea Vrasna Nea Vrasna; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Za putovanje u Tursku se prihvataju sve vakcine i negativan PCR test, a mladi do 18 godina ako putuju sa odraslima ne moraju da poseduju nijedan od ovakvih dokumenata

Za Egipat i Tunis još uvek je potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata, a Seničić kaže da su u toku pregovori, i da očekuje da od sredine juna i oni prihvate naše sertifikate o vakcinama.

Kipar prihvata sve vakcine i negativan PCR, a deca do 12 ne moraju imati nikakav dokument kad su sa starijima.

Bugarska, Hrvatska i Slovenija prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, pozitivan PCR ne stariji od devet meseci, i negativan PCR od 72 sata, a važno je da prihvataju i negativan antigenski test.

Za Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju nije potrebna nikakva korona dokumentacija a putuje se sa ličnom kartom.

- Crna Gora ima značajno smanjene cene smeštaja i mogućnošću besplatnog lečenja ako se oboli od kovida, što pruža i Grčka - ističe on i dodaje da posle Grčke za Tursku i za Crnu Goru u ovom trenutku postoji najveće interesovanje na našem tržištu.

Crna Gora, Bar, panorama, Bar, Bara Foto: Shutterstock

Za ovakvu situaciju i trendove oko mogućnosti putovanje Seničić kaže da su svetlo na kraju tunela i nada da će sezone biti.

- To je važno da bi turističke agencije počele nešto da prihoduju posle 14 meseci, tokom kojih su imale smanjenje prometa veće od 90 posto - kaže on.

Dodaje da država osim osnovne pomoći nije našla načina da pomogne agencije.

- I dalje se nadam da ćemo uspeti da dobijemo neku bespovratnu pomoć. Kao i da će uskoro po prioritetu koji je obećan agencije dobiti kredite iz Fonda za razvoj za koje su aplicirale - rekao je on.

Posebno je izdvojio probleme oko đačkog i omladinskog turizma koji ne funkcioniše duže od godinu dana pa nije realizovano oko 600.000 noćenja prošle godine.

- Insistiramo i molimo Krizni štab već duže vremena da nam se dozvoli realizacija dela programa za đački i omladinski turizam. Još uvek odgovora nemamo ali se nadam da ćemo tokom jeseni moći da realizujemo stara putovanja, jer ove godine nisu ni ugovarana - rekao je Seničić.

On je naveo i da je pozitivno što je država prihvatila izmene pravilnika o putovanju na predlog struke.

- Verujem da će to omogućiti najvećem broju agencija da ponovo pribavi licence i da nesmetano realizujemo ovu sezonu - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    29. maj 2021 | 16:47

    Mozda su to nekada bila braca. Ali mozda. Vise nisu ni prijatelji. Ovo sto oni nama rade ne rade ni braca ni prijatelji. Dole vise nikada. Toliko.

  • Vojin

    29. maj 2021 | 17:11

    Samo Greece

  • Zoran

    29. maj 2021 | 17:02

    Oni pljuju po nama a vi trcite tamo,sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA