Ovako izgleda potvrda o samotestiranju, neophodna za putovanja trajektom sa grčkih ostrva na kopno

Testovi za samotestiranje se vrše do 24h pre putovanja i dostupni su u apotekama, po ceni od nekoliko evra

  • 6
trajekti grčka

foto: pixabay.com

Od 16. jula 2021. godine uvedena je još jedna novina za putovanja sa nekog od grčkih ostrva na kopno, pa će, uz sva neophodna dokumenta, putnici morati da dostave i potvrdu o negativnom samotestiranju, koje je izvršeno do 24 sata ranije od predviđenog vremena putovanja. 

Testovi za samotestiranje dostupni su u apotekama i koštaju nekoliko evra. Formular koji se popunjava može se pronaći i na ovom sajtu, i izgleda ovako: 

Samotestiranje Grčka

Foto: gov.gr

Za putovanje sa nekog od grčkih ostrva trajektom ili brodom, počev od 16. jula do sada je bilo potrebno sve isto od dokumenata, kao i prilikom ulaska kopnenim putem u Grčku.

Kako je saopštilo Ministarstvo brodarstva, a prenosi Skai.gr, ukrcavanje je dozvoljeno putnicima ako poseduju dokaz da su vakcinisani sa obe doze vakcine, s tim da je prošlo najmanje 14 dana od primanja druge doze, odnosno ako poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati. Još jedan od dokaza koji putnici mogu dostaviti prilikom ukrcavanja jeste potvrda o preležanom korona virusu, s tim da je njena važnost od 30 do 180 dana .

I još jedna novina, koja podrazumeva da svaki putnik koji se ukrcava na trajekt ili brod sa bilo kog grčkog ostrva i putuje u kontinentalni deo zemlje, mora imati i potvrdu o negativnom samotestiranju, koje je izvršeno do 24 časa pre predviđenog vremena putovanja.

Da bi se izbegao zastoj prilikom ukrcavanja, lučke vlasti su apelovale na putnike da dođu u luku najmanje 90 minuta pre isplovljavanja. 

Šta je sve potrebno za ulazak u Grčku: 

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

- sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi

- sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojran

- sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati

- sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Virus korona test bris PCR

Foto: Shutterstock

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji, s tim da druga doza vakcine bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza) ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti nasumičnom testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta reci

    17. jul 2021 | 20:33

    DOKLE BRE UCENE I PONIZAVANJE

  • Nada, Zemun

    17. jul 2021 | 21:04

    Nemojte više, daleko vam lepa kuća, počinje da liči na iiživljavanje, pritom ni pola svoje populacije niste vakcinisa li, vi ste bre opasni

  • Goran

    17. jul 2021 | 23:51

    Ovo vredi samo za nevakcinisane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA