≫ 

Ovaj zemaljski raj po svemu može da parira Mikonosu: Kikladsko ostrvo Kea najbliže je grčkom kopnu

Destinacija se smatra odličnim izborom za porodični odmor, ali i za turiste koji žele da otkrivaju nova mesta

  • 1
Ostrvo Kea/Tzia, Kikladi, Grčka Foto: Printskirn/Youtube/Panos K

Ljubitelji kikladskih ostrva, koji istovremeno nisu ljubitelji gužve, te shodno tome ne mogu baš da uživaju na ostrvima poput Mikonosa, Parosa i Santorinija, mogu to isto da učine ukoliko posete ostrvo Tzia ili Kea.

Pored toga što je mirnije od pomenutih ostrva iz grupacije Kiklada, Kea je udaljena tek oko sat vremena vožnje brodom od grčke prestonice.

Iako ne deli slavu i glamur Santorinija ili Mikonosa, Kea ipak nudi mnoge zanimljivosti, a i najbliže je kikladsko ostrvo grčkom kopnu.

Duga istorija ostrva

Na osnovu materijalnih ostataka, utvrđeno je da je ostrvo bilo naseljeno još u bronzanom dobu. Vrhunac je dostiglo u periodu mikenske ere.

Zvezda Sirijus dugo je bila dominantno božanstvo ostrvljana, koji su njoj i vrhunskom božanstvu grčkog panteona, Zevsu prinosili žrtve. Koliki je značaj Sirijus za njih imao, pokazuju i pronađeni novčići iz 3. veka pre Hrista, na kojima je ta zvezda prikazana.

Jedan od najpoznatijih lokaliteta na ostrvu Kea je skulptura lava, isklesanog u kamenu, poznata kao Liontas ili Lav iz Iulisa. Smatra se da je nastala oko 600. godine pre Hrista. Nastanak skulpture se vezuje za jednu od drevnih legendi. Prema njoj, vodene nimfe su boravile na Kei i učinile su da ostrvo bude izuzetno lepo. Ali, to je zasmetalo antičkim bogovima, koji su poslali lava kako bi opustošio ostrvo.

Sve do dolaska Mlečana, početkom 13. veka, ostrvo Kea bilo je pod vizantijskom vlašću.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Keos Katoikies Hotel (@keoskatoikies)

Ostrvo Kea danas

Može se reći da je ovo kikladsko ostrvo danas naročito poznato među turistima koji nemaju želju za bučnim odmorom, iako zanimljivih sadržaja ovde svakako ne manjka.

Samim tim što se ne smatra naročito atraktivnim, poput Mikonosa i Santorinija, ovde su neretko i troškovi niži. Destinacija se smatra odličnim izborom za porodični odmor, ali i za turiste koji žele da otkrivaju nova mesta.

Poznato je da je mnogim turistima najbitnije kakve su plaže, a one su na ovom ostrvu fenomenalne, čiste i peščane. Ima ih dosta, a Kampi, Pisses, Frea i Kunduros tek su neke od njih.

Ljubitelji vodenih sportova takođe će uživati na ovom kikladskom ostrvu. Tu postoji prilično duga tradicija jedrenja, kao i mogućnost i za surfovanje, skijanje na vodi, ronjenje i druge sportske aktivnosti.

Turisti koji su ljubitelji šetnji, na raspolaganju imaju kaldrmisane staze na ostrvu, na kojima će otkriti neverovatne predele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA