≫ 

Na ovom grčkom ostrvu nema kola i motora: Hidra je sinonim za savršen izlet i luksuzan odmor

Brojni stanovnici Atike biraju baš ovo ostrvo za kraće izlete

  • 0
Hidra ostrvo Ostrvo Hidra / pixabay.com

U grupaciju Argosaronskih ostrva, koja se nalaze na području Saronskog zaliva, spadaju ostrva Egina, Speces, Salamina, Hidra i Poros, te Agistri i Doko, od poznatijih, kao i mnoga druga manja ostrva.

Idealan su izbor za kraće, mahom jednodnevne ili vikend izlete naročito za stanovnike Atike. Među njima se na neki način izdvaja Hidra, poznata po brojnim atrakcijama.

Iako je u pitanju ostrvo koje posećuju mahom ljubitelji zanimljivih destinacija, ovog leta ga je posetila i poznata oskarovka, holivudska glumica Šarliz Teron, koja je ovde boravila sa majkom.

Ostrvo bez automobila

Ono po čemu je ostrvo Hidra specifično jeste odsustvo automobila i to najpre zbog nedovoljno razvijene saobraćajne infrastrukture i naročito uzanih ulica. Zabrana se ne odnosi samo na automobile, već i na motore. Celokupan saobraćaj se na Hidri odvija na starinski način – uz pomoć konja i mazgi.

Turisti neretko bivaju opčinjeni tradicionalnom arhitekturom i građevinama, koje su na ovom ostrvu prilično dobro očuvane. Jedan od najslikovitijih dokaza slavne prošlosti Hidre je upravo luka, koja se proteže u obliku amfiteatra.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Hydra Island Greece (@hydragreece)

Kada se iz pravca luke krene uzbrdo, stiže se do Kiafe, najstarijeg dela ostrva. Osim Muzeja revolucije, poznatog po bogatoj zbirci, tu se nalazi i brojne vile ostrvljana, koje su tipični primeri lokalne arhitekture.

Neverovatan broj crkava na jednom ostrvu

Kada se uzme u obzir površina ostrva, koja je tolika da se može preći pešice, oko 300 crkava i kapelica, koje se na Hidri nalaze, zvuči prosto neverovatno. Iako smeštajnih kapaciteta na ostrvu ima sasvim dovoljno, ali ako neko očekuje uživanje u luksuznim hotelima, to na Hidri neće naći.

U pitanju su uglavnom porodični hoteli, u kojima se gostima nudi mogućnost boravka, uz maksimalan ugođaj, budući da je ljubaznost ostrvljana ono što se često ističe kao jedan od kvaliteta odmora na ovom ostrvu. I mada nema ekskluzivnih hotela, nema sumnje da je u pitanju destinacija koja je i te kako "in", pa su i cene tome prilagođene.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Hydra Island Greece (@hydragreece)

Osim manastira Svetog proroka Ilije, na Hidri se nalaze i manastir posvećen Svetom Nikoli, kao i Svete Trojice i Svete Matrone, ali i mnogi drugi sakralni objekti, koje vredi posetiti. Tim pre što su svi lako dostupni.

Plaže Spilia, Avlaki, Idroneta i Mandraki su najpoznatije na Hidri.

Video: Postoji plaža sa roze peskom, a evo gde se nalazi: Da ne poveruješ koliko je lepo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA