≫ 

Atina nije oduvek bila prestonica Grčke: Nafplio je po mišljenju mnogih jedan od najlepših gradova

Gde god da se nađete u glavnom gradu okruga Argolida, bez sumnje ćete uživati u nekoj od atrakcija

  • 0
Nafplio, Grčka Foto: Pixabay/travelspot

Ima mnogo ljudi koji tvrde sa pravom da je Nafplio ne samo najlepši grad na celom Peloponezu, već i u celoj Grčkoj. Na magičan način ovaj grad uspeva da očara svakog posetioca i natera ga da mu se iznova vraća.

Atrakcije koje "druga prestonica" Grčke može da ponudi su zaista jedinstvene, a fotografije ovog grada ostavljaju bez daha. Upravo zato je Nafplio jedna od najpopularnijih destinacija za kraće izlete, posebno za stanovnike Atine. Čak i ako provedete ceo jedan dan u glavnom gradu okruga Argolida, koje odiše venecijanskom atmosferom, vrlo je verovatno da ćete poželeti ponovo da ga posetite.

Budući da se nalazi na samo oko 135 kilometara od prestonice Grčke, lako je dostupan u toku cele godine za stanovnike Atine, ali i čitavog Peloponeza.

Sa bogatom i slavnom istorijom, te činjenicom da je u pitanju "druga prestonica" Grčke, pre nego što je Atina zvanično proglašena glavnim gradom zemlje, Nafplio je grad koji definitivno zadivljuje lepotom.

Zaštitni znak grada je čuveni Palamidi, venecijanska tvrđava koja se nalazi na vrhu istoimenog brda i nadvisuje grad. Vidljiva je sa brojnih lokacija u Nafpliju, a pogled sa tvrđave oduzima dah. Ništa manje zanimljiva nije ni tvrđava Burtzi, smeštena na malom ostrvu nadomak glavne luke.

Glavni gradski trg Sintagma smatra se sa pravom jednim od najznačajnijih u gradu u istorijskom pogledu. Upravo tu su kovani planovi za početak Grčke revolucije 1821. godine. U neposrednoj blizini centralnog gradskog trga Sintagma nalazi se impresivan Arheološki muzej, a tu je i zgrada u kojoj je funkcionisao prvi grčki parlament, kao i prilično dobro očuvana džamija.

Muzej koji se smatra gotovo jedinstvenim u svetu, u kome su izložene brojanice, takođe se nalazi u Nafpliju.

Nafplio, Grčka Foto: Katarina Mihalakopulos/ustupljena fotografija

Gotovo sve turističke atrakcije nalaze se u blizini glavnog gradskog trga. Osim lokalnih kafića i taverni, tu su i prodavnice sa tradicionalnim proizvodima i suvenirima. U jednoj od tih ulica u okolini trga nalazi se i crkva svetog Spiridona, najčuvenija za grčku istoriju po tome što je upravo tu 27. septembra 1831. godine ubijen prvi guverner Grčke, Ioanis Kapodistrijas.

Oni koji su usmereni na otkrivanje romantičnih atrakcija će definitivno u Nafpliju uživati. Dovoljno je samo da se upute na gradsko šetalište uz plažu i da uživaju u pogledu na okolinu.

(Telegraf.rs)

Upozna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA