≫ 

Ksilokastro je "zelena plaža Grčke": Leti brčkanje u karipsko plavom moru, zimi planinarenje

Osim po fenomenalnim plažama, ovaj grad u zemlji Helena poznat je i po bogatoj borovoj šumi i izvanrednoj gastronomskoj ponudi

  • 0
Ksilokastro, Peloponez, Grčka Foto: Printskrin/Youtube/Konstantinos Hatoupis

Razloga za posetu Ksilokastru, gradiću na Peloponezu u oblasti Korintija je mnogo. Budući da nudi uživanje u neverovatnom morskom plavetnilu sa jedne i lepotama planina, sa druge strane, Ksilokastro se smatra idealnom destinacijom za posetu u toku cele godine.

Oko sat vremena vožnje deli ga od prestonice Grčke, pa je odlična opcija za kraći izlet, ali i za upoznavanje skrivenih lepota Peloponeza.

Najpoznatija plaža nalazi se u obližnjoj Sikiji. Prekrivena šljunkom i sa bojom mora koja podseća na karipsku, ne može da ne ostavi posetioce bez reči.

Jedna od najpopularnijih zimskih destinacija u Grčkoj

Možda zvuči neverovatno, ali tako je. Ko posećuje Ksilokastro može uživati tokom leta u kupanju i sunčanju na nekoj od fenomenalnih plaža u okolini, a ko posećuje ovaj grad u toku zime može da uživa na Trikali Korintijas, planini koja se smatra jednom od najpopularnijih zimskih destinacija u tom delu zemlje.

Mesto je praktično podeljeno na tri dela, i u svakom od njih se mogu videti autentične kamene građevine koje posetiocima pružaju mogućnost da zarone u neka davna vremena.

Posebno je atraktivna borova šuma, koja se nalazi na potezu između Ksilokastra i Sikije. Grčki književnik Kostas Kariotakis ju je nazvao „zelenom plažom domovine“.

U blizini je i veštačko jezero Doha, koje takođe vredi posetiti.

Gastronomski užici su broj jedan

Poznato je da, kao i u našoj zemlji, tako i u Grčkoj svaka regija ima neke gastronomske specijalitete po kojima je prepoznatljiva. Ipak, u oblasti Ksilokastra teško je reći nekome šta najpre da proba od jela. Jednostavno, sva su fenomenalna.

U gradu se nalaze brojne taverne, u kojima se mogu isprobati lokalni specijaliteti. Ali ono što oduševljava sve sladokusce definitivno su čuvene grčke krofnice, koje su posebno ukusne u ovom području. Na putu prema jezeru Doha možete se u to i uveriti ako svratite u jedan od autentičnih kafeniona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA