≫ 

Ovih 5 destinacija u Grčkoj deluju magično: Izgledaju kao da su preseljene iz bajke

Srpski turisti koji letuju u Grčkoj neka od ovih mesta su već posetili i uverili se u njihovu lepotu

  • 2
Manastiri Meteora, Grčka, manastiri, Meteori Foto: Pixabay/anestiev

Zemlja bogova i nimfi, ali i i neverovatnih prirodnih lepota, mnogima je asocijacija na leto, odmor i uživanje. Ipak, u Grčkoj postoje mesta koja su po mnogo čemu jedinstvena u svetu. Neka od njih su mnogima znana, dok ima i onih za koje je čulo tek malo ljudi. Obično ljubitelja prirode.

Manastiri Meteora se definitivno svrstavaju u destinacije koje su najfascinantnije u Grčkoj, ali i u svetu. Njih iz godine u godinu posećuje sve više i naših turista, mahom tokom organizovanih izleta lokalnih agencija. Ali jezero Gamila na planini Timfi u Grčkoj posećuju tek entuzijasti i ljubitelji avanture.

Svakako se radi o mestima koja su toliko neverovatna da izgledaju kao da su preseljena iz bajke.

1. Pećina Melisani, ostrvo Kefalonija

Nebesko plavo i prozirno jezero, za koje se nekada verovalo da u njemu borave nimfe, jedna je od atrakcija grčkog ostrva Kefalonija.

Jedna od legendi koja prati ovo pećinsko jzero je i ona koja govori o neuzvraćenoj ljubavi. Nimfa po imenu Melisani se, prema toj legendi, upravo u ovom jezeru utopila, jer nije mogla da preboli što joj bog Pan ne uzvraća ljubav.

Poznato je, pak da je jedinstveni geološki fenomen koji karakteriše pećinu Melisani nastao vodenom erozijom krečnjačkih stena.

2. Plaža Vlihada, ostrvo Santorini

Samo po sebi, ovo grčko ostrvo je izuzetno zanimljivo i to najpre zbog činjenice da je vulkanskog porekla. Plavo-bele kuće na Santoriniju i brojne stepenice, ali i ekskluzivni hoteli, daju posebnu draž ovoj destinaciji.

Na takvom ostrvu nije ni čudno što postoji plaža na kojoj se tokom zimskih meseci mogu videti prave pravcate peščane dine. Nastaju pod uticajem vetra i formiraju neverovatne pejzaže.

Dodani šarm ovoj plaži daje i boja peska. Budući da je vulkanskog porekla, on ima na pojedinim mestima gotovo crnu boju.

3. Zmajevo jezero Gamila, planina Timfi

Duž lanca Severnog Pinda, na nadmorskoj visini od 2.050 metara leži jedno od planinskih jezera. Simboličan naziv duguje jednoj legendi.

Verovalo se da su mnoga planinaska jezera u Grčkoj nastala tako što su zmajevi bacali kamenje jedno na drugo. Tako nastala jezera nazivaju se zmajevim, upravo zbog pomenute legende.

4. Manastiri Meteora, Tesalija

Nije potreban dodatni opis za sve one koji su imali prilike da posete manastire Meteora. Za one koji nisu do sada posetili ovu atraktivnu destinaciju u Grčkoj, ostaje prilika da i to dožive.

Pogled na stene, na čijim vrhovima se nalaze svetinje koje izgledaju kao da lebde u vazduhu, čoveku pružaju priliku da lično uvidi svu snagu prirode, kao i posvećenost i upornost čoveka.

5. Plave pećine, ostrvo Zakintos

Na severnoj obali ostrva koje često posećuju srpski turisti, nalaze se ove, po mnogima vrlo atraktivne pećine.

Njihov nastanak se pripisuje talasima koji su zapljuskivali okomite litice od krečnjaka. Sunce koje se reflektuje na zidove pećina i tunela, nastalih zaslugom talasa, daje posebnu čar ovoj lokaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    20. oktobar 2021 | 19:00

    MANASTIRI METEORA SU STVARNO NESTO POSEBNO I STVARNO SE OSECATI BLIZE BIGU!!

  • 🌞

    20. oktobar 2021 | 19:54

    Grčka me oduševi kad god odem naj više zbog njenih manastira.👍🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA