≫ 

Upoznajte drugačiji Halkidiki: Ovo je najlepše selo u tom delu Grčke

Iako se ovde nalaze mnoga letovališta, planinski deo Halkidikija krije brojne lepote. Selo Arnea tek je jedna od njih

  • 0
Selo Arnea, Halkidiki Foto: Ustupljene fotografije/Ivana Živković Kaldis

More, letovališta i uživanje tokom leta, asocijacije su mnogih srpskih turista na oblast Halkidikija. Ništa čudno, uzevši u obzir da se radi o delu Grčke u kome se nalaze letovališta omiljena mnogim našim turistima.

Ipak, Halkidiki je mnogo više od toga. Pravi dokaz je i mesto Arnea, udaljen nešto više od 70 kilometara od Soluna.

Sa razlogom se Arnea smatra jednim od najlepših, ako ne i najlepšim planinskim selom u oblasti Halkidikija. Zato i ne čudi što se predstavlja kao „drugačiji Halkidiki“. Onaj koji iako nema izlaz na more, posetiocima nudi mogućnost da osete duh minulih vremena i da prošetaju kaldrmisanim ulicama, dok uživaju u pogledu na odlično očuvana stara zdanja. Ljubav stanovnika Arnee prema ovom mestu i bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, vidljiva je na svakom koraku.

Princeza planinskog Halkidikija

Na nadmorskoj visini od 600 metara, na padinama planine Holomontas nalazi se Arnea. Građevine u selu raspoređene su u obliku amfiteatra, a pejzaž koji ih okružuje se slobodno može svrstati u bajkovite. Bogate šume, livade i brojni vodotokovi, osnovne su karakteristike okoline Arnee. 

Istorija sela nas vraća u drevnu Grčku, kada se na području današnje Arnee pominjalo naselje Arni. Tokom 15. veka naselje je zapustelo i područje je pretvoreno u obradivo zemljište, o čemu svedoči turski popis iz 1478. godine. Početkom narednog veka tu se razvija selo koje naseljavaju hrišćani.

Pre dva veka su zabeležena česta pominjanja ovog sela. Zna se i da su njegovi stanovnici uzeli značajan udeo tokom Grčkog rata za nezavisnost 1821. godine. Budući da je 1932. godine u Arnei živelo oko 3.000 stanovnika, važilo je za najveće selo u oblasti Halkidiki u to vreme. Oko 50 esnafskih udruženja je u to vreme funkcionisalo u ovom selu. Stanovnici su se bavili obućarskim i tkačkim zanatom, ali i pčelarstvom i stočarstvom.

Arhitektura najlepšeg sela Halkidikija

Počev od 1986. godine Arnea je okarakterisana kao istorijsko mesto. U obrazloženju je, pored ostalog navedeno da je u pitanju „zajednica osnovana u 16. veku na temeljima građevina iz 14. veka i jedno je od najkarakterističnijih sela u oblasti Halkidikija sa bogatim elementima tradicionalne arhitekture“.

U Arnei se nalazi i stara škola izgrađena 1871. godine, te se smatra najstarijom školom u oblasti Halkidikija. Tu je i zdanje mitropolije Agios Stefanos sa zvonikom, izgrađeno 1889. godine.

Kuće u tradicionalnom stilu, koje su osnovno obeležje Arnee, građene su u prvoj polovini 19. veka. Većina tih građevina je oronula, dok su one koje su danas očuvane izgrađene polovinom tog veka. Uglavnom imaju po dva sprata i sve su građene u tradicionalnom stilu.

U samom centru ovog interesantnog sela nalazi se i Istorijski i folklorni muzej. Izuzev reprezentativnih uzoraka graditeljskog nasleđa Arnee, tu se mogu videti i tradicionalni muzički instrumenti, ali i stočarski, pčelarski i alati drugih zanatlija toga kraja.

Zanimljiv je i Muzej tkanja, baš prekoputa zdanja u kome se nalazi Istorijski i folklorni muzej. Većina eksponata je uglavnom iz lične kolekcije Hariklia Dimitrakudija, jednog od najčuvenijih trgovaca i tkača iz tog sela, koji se trudio da maksimalno očuva ovaj tradicionalni zanat od zaborava.

Video: Turistkinje iz Srbije otvorile sezonu kupanja u Pefkohoriju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA