≫ 

Čak trećina vodopada u Srbiji se nalazi na istom mestu: Lokacija koja je pravi raj za oči

Planina koja raspolaže nekim od najlepših ukrasa

  • 2
Vodopad bigar Vodopad Bigar / foto: Wikipedia/Gdin.Veljic

Vrlo mali deo Karpatsko-balkanskih planina se nalazi na teritoriji naše zemlje. Veći deo tog planinskom masiva zauzima teritoriju susedne Bugarske. Svakako je u Srbiji najpoznatija planina koja pripada tom vencu, smeštena na oko 50 kilometara udaljenosti od Pirota i Knjaževca. Od Niša Staru planinu deli oko 70, a od Beograda oko 330 kilometara.

Najviši vrh Srbije, Midžor se nalazi na ovoj planini i to na nadmorskoj visini od 2.169 metara.

Po čemu je Stara planina specifična?

Osim što se na njoj nalazi najviši vrh u celoj zemlji, Stara planina je poznata i po brojnim klisurama, ali i vodopadima.

Možda zvuči neverovatno, ali prema dostupnim podacima, na ovoj planini postoji čak nešto manje od stotinu vodopada.

Najveći doprinos u otkrivanju lepota ove planine je dao niški učitelj, Vladimir Manić. Ovaj avanturista i ljubitelj Stare planine se potrudio da istraži, ali i snimi ne samo vodopade, nego i mnoge druge atrakcije kojih na ovoj planini ne manjka. Nedugo zatim je upravo on sa članovima ekipe omogućio mnogima da saznaju za Kurtulski, Piljski i Čunguljski vodopad, jer je snimljene video materijale javno prikazivao.

Vodopad bigar Vodopad Bigar / foto: Wikipedia/Gdin.Veljic

Prema procenama stručnjaka, čak se svaki treći vodopad koji postoji na području Republike Srbije nalazi na Staroj planini. Do sada ih je izbrojano ukupno čak 93. 

Ipak, možda je najznačajnije nedavnmo otkriće vodopada Kaluđerski skok, koji je okarakterisan ne samo kao najmlađi, nego i najduži na području cele zemlje.

Vodopadi Stare planine

Vodopad Tupavica Vodopad Tupavica / foto: Wikipedia/Marko.vl

Stanovnici Pirota i okoline ove planine, možda i nisu svesni u kojoj meri je priroda ulepšala njihov kraj. Pored već pomenutih, na ovoj planini se nalazi i vodopad Bigar, kao i Koprenski i vodopad Tupavica, ali i mnogi drugi. 

Svake godine je za oko jedan centimetar viši Čunguljski vodpad, a sa visinom od 232 metra se vodopad Kaluđeski skokovi smatra najvišim na području cele zemlje. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazi Krmoljski vodopad, koji se često naziva i Donji Krmoljski, dok je Kurtulski poznat i kao Gornji Krmoljski vodopad.

Stara Planina, zaleđeni vodopad Tupavica, Pirot Vodopad Tupavica / foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Turistički potencijal Stare planine je nemerljiv, samo se treba potruditi. Iako mnogi misle da stanovnici Pirota i okoline ne znaju tačno kakvo bogatsvo imaju u svom ataru, činjenica je da se oni ipak trude da iskoriste turistički potencijal, koji Stara planina svakako ima. Sem avanturista, stazama ove zanmljive planine prolazi sve više turista iz drugih delova Srbije, na prvom mestu. Pešačke staze su uglavnom prilično dobro obeležene, pa je u tom smislu i kretanje po Staroj polanini olakšano. Ipak, da biste se zaista na najbolji mogući način upoznali sa lepotama tolikog broja vodopada, valjalo bi da u pohode toj planini krenete s proleća.

Najbitnije je da se u fizičkom smislu dobro pripremite, ali i da budete spremni da vidite i fotografišete predele neverovatne lepote, kojih na Staroj planini ima i više nego dovoljno. 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rip

    23. februar 2020 | 18:14

    Nadam se da ovi naši i to neće da stave na rasprodaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA