≫ 

Najviši vodopad u Srbiji ima čak 232 metra, ali do njega gotovo niko ne može da dođe

Vodopad kojem ne prestajemo da se divimo

  • 3
kaludjerski kaluđerski skokovi vodopad pirotske vesti Printskrin: Youtube/Pirotske Vesti

Podno najvišeg vrha na Staroj planini, Midžora teče Temska reka. Poznata je pod nazivom Temštica, a uliva se u reku Nišavu, te pripada Crnomorskom slivu. Ni po čemu posebnom se ova reka ne izdvaja u odnosu na mnoge druge, sem po jednome detalju, koji je čini izuzetno interesantnom. 

Na toku ove reke se nalazi ne samo najviši vodopad u celoj zemlji, nego i najmlađi.

Kada je otkriven vodopad Kaluđerski skok?

Za razliku od mnogih drugih vodopada, koji se nalaze na Staroj planini, a za koje se znalo i ranije, Kaluđerski skok je vodopad koji je otkriven tek 2012. godine. Tačnije, devetog dana meseca juna te godine je veliki zaljubljenik u lepote prirode, Dragovan Stojadinović, zvani Šule na toku Temske reke otkrio vodopad, visok čak 232 metra. Tom prilikom su bili prisutni i stručnjaci sa Rudarsko – geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Ljiljana Vasić i Milorad Kličković, kao i Saša Milanović, doktor nauka. A upravo je Šule zaslužan za merenje ovog vodopada.

Primarno zahvaljujući trudu i radu te ekipe stručnjaka i entuzijasta se Srbija od nedavno može pohvaliti i najvišim vodopadom.

Kako stići do Kaluđerskog skoka?

Na 2.169 metara nadmorske visine se nalazi najviši planinski vrh u našoj zemlji, koji je ujedno i najviši vrh Stare planine. A upravo ispod Midžora protiče Temska reka, na kojoj se nalazi vodopad nazvan Kaluđerski skok ili Kaluđerski skokovi.

Ni u kom slučaju nije preporučljivo da pojedinci kreću sami u posetu najmlađem i najvišem vodopadu Srbije. Puna planinarska oprema se zahteva zbog bezbednosti, budući da je teren u toj oblasti izuzetno nepristupačan, pa se zato i preporučuje odlazak do ovog vodopada u pratnji iskusnih planinara. 

Rano proleće je zbog mnogo čega okarakterisano kao najbolje vreme za uživanje u lepotama Kaluđerskih skokova. Sneg se topi, a nema još uvek dovoljno vegetacije, pa to u velikoj meri olakšava pristup i ovom i mnogim drugim vodopadima, po kojima je Stara planina poznata.

kaludjerski kaluđerski skokovi vodopad pirotske vesti Printskrin: Youtube/Pirotske Vesti

Ovaj kaskadni vodopad se nalazi na nadmorskoj visini od 1554 metra. Primarno zahvaljujući postojanju kaskada spušta se na 1322 metra nadmorske visine. Zanimljivost u vezi sa ovim čudom prirode tog dela Srbije jeste položaj kaskada, što mu i daje izgled od koga zastaje dah. Pored onih koje se nalaze pod nagibom od 50 ili 60 stepeni, ima i onih koje su postavljene skoro pod pravim uglom. 

Da biste uspeli da stignete do sela Topli Do, u čijoj se blizini nalazi Kaluđerski skok i naravno da se vratite na početnu tačku, biće vam potreban ceo jedan dan pešačenja i planinarenja po prilično nepristupačnim predelima. Samo ne zaboravite da ponesete odgovarajuću opremu i da se obučete u skladu sa karakteristikama samog terena. A kada stignete do ovog vodopada, ne zaboravite da upijete svu tu lepotu i naravno da napravite sjajne fotografije, koje će vas uvek sećati na trenutak kada ste ugledali najviši i jedan od najlepših vodopada u Srbiji.

Video: Kad majka priroda pravi kreaciju, oči ispadaju od prizora

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA