≫ 

Stranci kažu da je dovoljno videti Beograd za 3 dana, ali da li onda mogu da kažu da su ga upoznali?

Da, možete prepešačiti Beograd za jedan dan, ali nije to to...

  • 29
PANORAMA, STARI I NOVI BEOGRAD Foto: A. Nalbantjan

Rođenim Beograđanima i ljudima koji vole prestonicu Srbije se čini nepojmljivim podatak da stranci dolaze u posetu našoj zemlji na svega par dana, te da se neretko može čuti da u Beogradu nema baš šta da se vidi, ako u njemu boravite duže. Dovoljno je, kažu 3, eventualno 4, a najviše 5 dana za obilazak Beograda.

Kako je to moguće, pitamo se, kad u ovom gradu možete da živite i nekoliko decenija, a opet da ga ne upoznate u potpunosti?

Upravo u tome se krije duša Beograda... za one koji njegovu dušu znaju da prepoznaju. A za one druge, koje interesuju samo znamenitosti i uopšteno, mesta koja su u turističkom smislu rabljena, sasvim je dovoljno i par dana boravka.

Tako gosti našeg belog grada odlaze svojim kućama misleći da su videli Beograd i upoznali ga... a istina je ustvari sasvim drugačija.

Šta videti u Beogradu?

Isključivo od toga koliko je turistički vodič ili domaćin upoznat sa istorijom glavnog grada Republike Srbije i kulturnim, ali i onim drugim znamenitostima, zavisi koliko će koji turista da upozna Beograd.

I dok se jedni oduševljavaju centrom grada, Narodnim muzejem i Kalemegdanom, dotle ima i onih turista koji hrle da posete bombardovane zgrade na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša.

Kalemegdan Foto: Pixabay

Neko Beograd posećuje samo da bi uživao u ludom noćnom provodu, što sigurno našem lepom gradu ne manjka... neko da bi isprobao brojne kulinarske specijalitete i uživao u jednom od prestoničkih kafića...  a neko opet da bi pazario kvalitetne stvari, koje su možda jeftinije nego u drugim zemljama.

I svima njima je zaista sasvim dovoljno da borave u Beogradu par dana, koliko i traje aranžman, u većini slučajeva, te da smatraju da su upoznali grad u svoj njegovoj veličini i lepoti. 

A opet, ima i onih koji se ne mogu smatrati baš turistima u pravom smislu reči. Upravo oni su ti kojima je u Beogradu malo i da borave 7 dana. Baš oni se često vraćaju i upoznaju naš lepi grad iznova i iznova. Od njih ćete često čuti da su oduševljeni ne samo gradom i njegovim znamenitostima, već i ljudima, koji su uvek bili i ostali naklonjeni svojim gostima, bez obzira iz koje zemlje da dolaze.

Da li je moguće upoznati lepote Beograda za par dana?

Odmah da odgovorimo, naravno da nije moguće. Mada sve zavisi od toga šta ko želi od putovanja.

Ako je u potrazi samo za zabavom i površnim upoznavanjem grada, onda je definitivno sasvim dovoljno posetiti Beograd na 3 do 5 dana. Knez Mihailova, Kalemegdan, kafa jednom od kafića koji se nalaze Tržnom centru „Rajićeva“, nezaobilazna Skadarlija i naravno kafa ili kolač u hotelu „Moskva“... sasvim dovoljno za površno upoznavanje Beograda.

PANORAMA, STARI I NOVI BEOGRAD Foto: A. Nalbantjan

Ali za nešto više, neće biti dovoljno ni 7 dana. Ipak, treba videti najstariju kafanu u Beogradu i posetiti Sabornu crkvu... pa, prošetati do Zemuna i kule Sibinjanin Janka... da ne pominjemo obilazak Avale... Vaznesenjsku crkvu i naravno, hram Svetog Save sa velelepnom kriptom. A onda ako su posebni srećnici, možda im domaćini pokažu i staro jezgro grada, te ih odvedu do crkve Svetog Marka ili Banjičke šume i Košutnjaka.

Tek pošto sve te delove grada vide, možemo pričati o tome koliko je dana potrebno da bi upoznali Beograd. Mada se ni tada ne može reći da su videli sve ono što ovaj divni grad može da ponudi.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe71

    26. februar 2020 | 20:16

    Dubai sam posjetio na 4 dana i vidio sve što je zanimljivo a u Beogradu sam služio vojsku i dolazim svake godine na 4-5 dana i uvijek mene i moju djecu fascinira starim i novim mjestima.

  • Rajvos@

    26. februar 2020 | 19:05

    Beograd ima dušu i svaki dolazak iskoristim da upoznam neki dio grada❤❤

  • Lepi

    26. februar 2020 | 22:10

    Beograd ,sve imas sve radi non stop na sta god pomislis u bilo koje doba dana ili noci Beograd je poseban i ozbiljna metropola ne mogu svi biti beogradjani iako bi voleli !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA