≫ 

Jedan od najlepših lokaliteta u Srbiji koji bi ljubomorno trebalo da čuvamo od turista

Kanjon Uvca je jedna od retkih netaknutih prirodnih lepota u Srbiji

  • 9
Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nije potrebno ići iz Srbije da bi se videla netaknuta priroda - kanjon Uvac je idealno mesto za to. Da li bi čak i trebalo sebično da ga sačuvamo od stranaca?

Specifična po mnogo čemu, reka Uvac je definitivno prirodno dobro koje Srbija treba da neguje i čuva u pravom smislu te reči.

Okarakterisan je kao svojevrsna prirodna granica između planina Zlatibor i Zlatar. Na Uvcu se nalaze i 3 veštačka akumulaciona jezera i 2 hidroelektrane. Osim Uvačkog jezera, tu su još i Radoinjsko i Zlatarsko, kao i hidroelektrane Uvac i Kokin brod.

Osobenosti reke Uvac

Planinskom vencu Dinarida pripada i Kamena Gora, a jedna od planina koje je čine je i Jadovik, u čijoj neposrednoj blizini izvire reka Uvac.

Jedan deo ove posebne reke je i prirodna granica između dve zemlje, budući da razdvaja mesto Priboj u Srbiji i Rudo, koje teritorijalno pripada Bosni i Hercegovini.

Manastir Dubrava i manastir, koji je po reci nazvan Uvac se tu nalaze. Pretpostavlja se da su oba sagrađena još tokom 13. veka.

Upravo u kanjonu reke Uvac stanište ima i beloglavi sup, vrsta lešinara. Iako je bilo govora o mogućem izumiranju ove vrste u našoj zemlji, zahvaljujući adekvatnoj reakciji nadležnih, broj jedinki se povećao u poslednje vreme.

Kanjon Uvca

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posebna atrakcija je kanjon ove reke. Preporuka je da se za prilazak ovom prirodnom fenomenu koristiti adekvatno, terensko vozilo, ako je moguće.

Kako u Specijalnom rezervatu prirode Uvac postoje čuvari, ali i rendžerska sluba, najbolje je najpre da se njima obratite, da bi vam dali najbolji predlog za obilazak. Postoji mogućnost korišćenja i čamaca, ali isključivo u dogovoru sa nadležnima u ovom prirodnom rezrvatu.

Vidikovci su ono po čemu je kanjon ove neobične reke poznat. A svakako je jedan od najinteresantnijih vidikovaca onaj, koji je poznat pod nazivom Molitva.

U blizini mesta, poznatog kao Devojačka stena se nalazi drugi izuzetno zanimljiv vidikovac. Prema lokalnoj legendi, ta stena je dobila takav naziv jer je davno neka devojka zbog neuzvraćene ljubavi baš na tom mestu odlučila da okonča život, bacivši se u ponor.

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

U toklu letnjih meseci se možete okupati u Uvačkom jezeru. A ako želite zaista da uživate, preporuka je da pređete na drugu stranu kanjona Uvca i to preko visećeg mosta, koji se tu nalazi.

Celokupan kanjon ove reke obuhvata oko 7.500 hektara, a tu živi 172 vrste ptica i 24 vrste riba, dok se može primetiti i 219 biljnih vrsta, te je sasvim jasno zbog čega je u pitanju specijalni rezervat prirode. Ovaj predeo je okarakterisan kao prirodno dobro i kategorije, to jest kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Osim takozvanih uklještenih meandara, po kojima je kanjon ove reke specifičan, poznat je i po brojnim pećinama, od kojih su pojedine i istražene. Zapravo se procenjuje da je nešto više od 6.100 metara ukupna dužina celokupnog sistema Uvačkih pećina.

Sada kada smo donekle sagledali svu veličnu i lepotu ovog čuda prirode u našoj zemlji, možda je pravi trenutak da se zapitamo da li je dobro kanjon reke Uvac eksploatisati u turističkom smislu ili je, ipak bolja opcija da to prirodno blago ljubomorno sačuvamo za sebe? Šta vi mislite?

Video: Ove životinje provedu život u patnji, da bi ljudima cvetali turizam i zarada

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banat

    15. mart 2020 | 09:32

    PRELEPO ❤️

  • Nišlija

    15. mart 2020 | 09:39

    Čuvajmo to blago. Izgleda predivno, a za pecanje dušu dalo.

  • Stefan

    15. mart 2020 | 11:03

    Sredinom oktobra sam posetio Novu Varos, imao sam sreće da u tom periodu bude lepo vreme pa sam mogao da odem na krstarenje Uvcem. Vozači čamaca se trude da sve lepo objasne sve o reči, kanjonu, orlovima. U cenu krstarenja, spada obilazak pećine i izlazak na jedan od tri vidikovca, a krstarenje traje neverovatnih 4, 5 sati. Priroda je tamo neverovatna, prelepa, a što je najbitnije priroroda je tamo netaknuta. Svaka preporuka za odlazak na kraći odmor tamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA