≫ 

Istorijska srpska planina koju smo nepravedno zapostavili, a jedna je od najlepših u regionu

Ovde se odigrala Cerska bitka, a i dalje ostaje jedna od prirodno najlepših planina

  • 2
Planina Cer Foto: Shutterstock

Nazvana po šumama jedne vrste hrasta, planina Cer je izuzetno značajna i za istoriju naše zemlje. Upravo se tu, na najvišem vrhu ove planine, odigrala presudna bitka tokom Prvog svetskog rata.

Gde se nalazi planina Cer?

Na oko 100 kilometara udaljenosti od glavnog grada Srbije, kada se krene u pravcu jugozapada se nalazi ova, izuzetno nteresantna i čini se, turistički prilično malo eksploatisana planina.

Od Šapca je deli tek oko 35 kilometara, a od Loznice 25.

Pored toga što je posebno značajna u istorijskom smislu za našu zemlju, planina Cer je i za ornitologe važna, budući da na njoj žive rusi svračak, seoski detlić i šumska ševa, što su sve zaštićene vrste ptica.

Manastiri koji se nalaze u blizini su posebna atrakcija za sve koji posećuju ovu planinu. A tu su i brojne šumske staze, kao i vidikovci, sa kojih pogled puca prema ravnici Mačve, koja se prostire do toka Drine i Save.

Legende o Ceru 

Kao i u mnogim drugim delovima zemlje, tako se i ovde mogu čuti brojne legende. Svakako da je najinteresantnija od njih ona, koja je vezana za cara Trojana, ali ne zbog njega, nego zbog njegovih ćerki. Njihova imena će vam možda zvučati poznato, jer su upravo po njima, prema toj legendi, nazvani i nekadašnji gradovi. Tako je po Soki, nazvan Soko grad, po Kosani, Kosanin grad, po Vidi, Vidin grad, a po Koviljki, Koviljača.

Takođe se može čuti i legenda da je iz sela Miloševa, koje se nalazi u blizini planine Cer, potekao ni manje ni više nego čuveni srpski junak, Miloš Obilić.

Smeštaj na Ceru

Planina Cer Foto: Shutterstock

Planinarski dom „Lipova voda“ se nalazi na 620 metara nadmorske visine i svim posetiocima Cera nudi usluge smeštaja i ishrane po pristupačnim cenama.

Ukoliko želite da upoznate i okolinu ove planine, onda je najbolje da smeštaj potražite u nekom od apartmana ili hotela u Loznici ili Šapcu.

Za jedno noćenje za dve osobe u hotelu sa tri zvezdice u Šapcu, treba izdvojiti između 4 i 4 500 dinara. Privatni smeštaj u tom gradu se može pronaći i za oko 2 500 dinara za noćenje i to za 2 odrasle osobe, mada cene idu i do 30 evra za noćenje, u zavisnosti od lokacije i tipa smeštaja.

Skoro 6 hiljada dinara košta usluga noćenja za dve osobe u jednom od boljih hotela u Loznici. Smeštaj u Loznici na bazi 2 noćenja u dane vikenda za 2 odrasle osobe košta u proseku od 30 do 50 evra.

Kvalitetan odmor na Ceru

Osim fenomenalnih vidikovaca i brojnih šumskih staza, ako odlučite da vidite ovu planinu, nemojte propustiti najpre da u selu Tekerišu posetite Spomen kosturnicu i spomenik, koji su podignuti u spomen na stradale tokom Cerske bitke.

Najviši vrh ove planine, Šančine se nalazi na 687 metara nadmorske visine i do njega nije teško stići. Ostaci utvrđenja iz rimskog perioda, Trojanov grad i Kosanin grad su takođe izuzetno interesantni.

Na putu od Šapca prema Ceru se nalazio i srednjevekovni srpski manastir Radovašnica. Nažalost, tokom Drugog svetskog rata su ga nemački vojnici do temelja porušili, a danas se na njegovim temeljima uzdiže crkva, koja je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice.

Video: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA