≫ 

Mistična grana srpskog turizma koja privlači sve više stranaca: Kažu da smo po ovome drugi u svetu

Da li je vlaška magija "znamenitost" istočne Srbije koja privlači sve više stranaca?

  • 3
Vlaška magija, lutka

Foto: Shutterstock

Jača i od vudu magije je tvrdnja koja se često može čuti za vlašku magiju. Zato možda i nije čudno što se sve više i stranih turista počinje raspitivati za ovu znamenitost istočne Srbije. Mada se ne smeju zanemariti ni Srbi, a prvenstveno lokalno stanovništvo, koje se često obraća za pomoć.

Ko su Vlasi?

 

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga kome ga postavite. Zvanično je u pitanju jedan od najstarijih autohtonih naroda na području Balkana. Ako znate nekog Vlaha iliVlahinju, odnosno Vlajnu, onda znate i koliko je taj narod okrenut tradiciji i u kojoj meri poštuje običaje domaćina.

Na području Grčke su to Cincari, koji su ostavili značajan trag na istoriju zemlje, ali i na srpsku istoriju. Mnogo koji su ranije živeli u Srbiji, a smatrani Grcima su bili, zapravo Vlasi.

Ali da se vratimo na čuvenu vlašku magiju, po kojoj je ovaj narod takođe poznat.

Zašto je vlaška magija čuvena toliko da privlači i turiste?

 

Kao što postoji za svaki narod nešto po čemu je specifičan i što čini odlično, tako postoji i za Vlahe. Iako oni imaju mnoge kvalitete, ipak se magija nekako uvek dovodi u vezu posebno sa Vlajnama.

Naročito na području Negotina i Kučeva ima starijih žena, vlaškog porekla, koje se bave i crnom i belom magijom. Zapravo je mnogo više onih koje se bave skidanjem čini, odnosno takozvanom belom magijom, mada ipak ima i onih koje su otkrile tajne crne magije, te „pomažu“ ženama da „zavežu“ na taj način muškarce, na primer, što je ujedno i jedan od najčešćih zahteva.

Vlaška magija, lutka

Foto: Shutterstock

Ipak, da biste razumeli vlašku magiju i njenu snagu, morate biti upoznati sa sistemom verovanja Vlaha i njihovim običajima. Jednostavno, u biću tog naroda jeste verovanje u sile prirode, ali i verovanje u onostrano. Donekle su to činili i naši preci, ali su mnogi prestali, međutim Vlasi su upravo zato i opsatli toliko dugo, jer su poštovali i prenosili sa kolena na kolena tradicionalni sistem verovanja i običaje.

Skidanje čini

 

Obično kada čoveku nikako ne ide dobro u životu posumnja da mu je neko bacio čini. Neko u to veruje više, neko manje. Zato neko potraži savet vračare, a neko se odluči da se okrene Bogu i spas potraži u crkvi.

Ako potraži neku od viđenijih vlaških vračara u istočnoj Srbiji, najpre će porazgovarati sa njom, kako bi saznala šta ga muči i da li, odnosno kako može da pomogne. Ne bi trebalo držati se priče o vudu magiji, koja je slabija od vlaške, jer mnoge vračare u tom delu Srbije će se potruditi da pomognu svakome, ko od njih zatraži pomoć. Ne, nisu u pitanju veštice, kako ih mnogi zamišljaju verovatno. Već sasvim obične žene, koje su ovaj dar nasledile ili naučile od svojih majki i baka.

Zanmimljiv je podatak da se o vlaškoj magiji čulo, čini se širom sveta. Možda zato što su pojedini mediji iz Amerike počeli da istražuju ovu temu, tek je od tada, čini se vlaška magija okarakterisana kao vudu magija istočne Srbije.

Gotovo nikakve veze nemaju ove dve vrste magije. Vlaške vračare nastoje da pomognu svakome, bez obzira odakle dolazi i koje je vere ili nacionalnosti. Ali kako svaka medalja uvek ima dve strane, tako je sasvim za očekivati da ipak i pored bele vlaške magije, mora postojati i njena suprotnost.

Video: Priđu i kažu Dođi da ti vračam, a onda ti oduzmu bogatstvo, ugled, život

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    7. april 2020 | 01:21

    Vlasi su najstarije srpsko pleme.Ja u magiju ne verujem,ali sam zaljubljena u Homolje.Cim ovaj virus prodje odoh na kampovanje u Gornjak.Homolje je raj za oci , dusu i telo.

  • Saša

    7. april 2020 | 08:33

    Ja sam iz Timočke Krajine i kod nas su svi Vlasi Rumunskog porekla i nemaju ništa zajedničko sa Cincarima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA