≫ 

Smeštena u srcu Aranđelovca: Vodeća srpska banja iz vremena kneza Miloša Obrenovića

Upravo je knjaz zaslužan za to što je otkrivena lekovitost izvora u ovom istorijskom mestu...

  • 7
Aranđelovac, Bukovička banja, park Foto: Shutterstock

Manje od 80 kilometara od Beograda je udaljeno jedno od poznatih banjskih lečilišta. Primarno zahvaljujući angažovanju kneza Miloša Obrenovića, Bukovička banja danas postoji i smatra se među vodećim u našoj zemlji po kvalitetu vode i uspešnosti u lečenju različitih oboljenja.

Osim kneza i njegove supruge, zabeleženo je da su u lekovitim izvorima ove banje, pored ostalih, uživali i Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

Istorija banje podno Bukulje

Mada je tek 1863. godine mineralna voda Bukovičke banje počela da bude flaširana, prvi izvod vode za piće je napravljen još 1835. godine.

Upravo je knez Miloš Obrenović zaslužan za to što je otkrivena lekovitost izvora u ovoj banji. Tačnije, legenda iz Jasenice, koju je opisao Dragutin Paunović, navodi da se knjaz jednom zadesio u blizini Bukulje. Tada se njegov konj zaglavio u blatu baš u selu Bukoviku. Iako je knjaz mislio da treba kazniti konja, sluga ga je umolio da to ne čini.

U tom blatu je konj ostao da leži 5 dana, a onda ga je sluga zatekao veselog, kako trči po obližnjoj livadi. Ali se onda desilo nešto još neobičnije... konj je odbijao da pije vodu, dok se sluga nije dosetio da mu donese vodu sa mesta, na kome je bio zaglavljen prethodnih 5 dana. Tako je sluga preneo knjazu sve što se desilo i on je naredio da se na tom mestu iskopa preteča izvora vode, na kome je kasnije nastalo i ovo lečilište.

Prvi koji je boravio u ovoj banji i vršio potrebne analize je bio doktor Emerih Lindenmajer i to na početku 19. veka. Nakon sprovedene analize je dao uputstva za korišćenje lekovite mineralne vode Bukovičke banje u tadašnjim novinama.

Kada je kneginja Ljubica, supruga knjaza Miloša 1829. godine boravila u ovoj banji, tada je izvor dodatno uređen, a tek 1866. godine je izvršena i prva kaptaža, pa je od tada zvanično počeo da funkcioniše izvor, simbolično nazvan knjaz Miloš.

Zvanično je 1935. godine otvoren i izvor lekovite, termalne vode. A ponovna kaptaža izvora knjaz Miloš je zvanično bila obavljena 1947. godine.

Aranđelovac, Bukovička banja, park Foto: Shutterstock

Boravak u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Bukovička banja je omogućen svima na preporuku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Osim kod sportskih povreda, terapije koje se sprovode pomažu i obolelima od reumatizma, ali i ljudima koji imaju lakša srčana oboljenja i lakše poremećaje cirkulacije.

Park Bukovičke banje

Prva fabrika mineralne vode se nalazila u takozvanoj biveti u Bukovičkoj banji. Reč je o zgradi izrađenoj od armiranog betona, koja je bila prva takve vrste u celoj zemlji i koja i danas krasi park.

Na oko 20 hektara se prostire, možda i jedan od najlepših parkova. Ne samo da je lepo uređen, već se u njemu nalaze i jedinstvene skulpture, izrađene od belog venčačkog  mermera. Većina skulptura u ovom parku potiče sa simpozijuma Beli Venčac, a u okviru koga osim brojnih srpskih, učestvuju i vajari iz inostranstva.

U spomen na velikog srpskog vladara, ne samo da je nazvan jedan od izvora lekovite vode u banji, nego i čuvena fabrika mineralne vode.

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    29. mart 2020 | 19:46

    Bukovička banja je 90-tih godina bila 5x lepša i bolja od vrnjačke banje.A sada je 100x gora, zahvaljujući ljudima koji su bili tada na vlasti a i sada. Na sred parka imamo raspalu fontanu, dva bazena sa ribicama zapuštena i prljava, na vrhu planine Bukulje ruglo od restorana, nema ko da renovira, grad koji nema gradski bazen u 21veku. Talpara i topli izvor gde se toči kisela voda neuređeno i česme ne rade, put do vrha planine Bukulje većim delom katastrofa, treba ići dzipom da ne polomite trapove.Ima dosta toga ali trebalo bi mi 2 dana da pišem.....

  • Ђидо

    29. mart 2020 | 19:08

    Власти оправдано немају времена да се позабаве овом бањом али ја као и остали мештани Аранђеловца одлично знамо да појединим "руководиоцима" овог града никако није у интересу да овај град поврати стари сјај какав је имао у другој половини прошлог века. Тужно..

  • Tamara

    29. mart 2020 | 18:38

    Aranđelovac,moj najlepši grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA