≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kikinda - nazivaju je "srpskim Vuhanom", ali zapravo se radi o jednom prelepom gradu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Administrativni je centar čitavog Severnobanatskog okruga, a na njenoj teritoriji živi oko 38 hiljada ljudi

  • 6
Kikinda korona virus Kikinda / Foto: Telegraf

U ovom trenutku je poznata po velikom broju zaraženih od korona virusa, kao i po srmtnom ishodu, koji je izazvan virusoma COVID–19, ali je Kikinda grad koji ima po mnogo čemu drugom da bude poznat.

Centar ovog grada je poznat po tome što je na teritoriji cele Evrope najveće zimovalište za sove utine ili male ušare.

Kratka istorija Kikinde

Iako je zvanično prvi put pomenuta u zapisu, koji datira iz 15. veka, smatra se da je naselje na ovom području postojalo i ranije.

Polovinom 18. veka se prvi put ovde doseljava srpski živalj, a kasnije još jednom je zabeleženo masovno doseljavanje srpskog stanovništva krajem 18. i početkom 19. veka.

Kada je carica Marija Terezija 1774. godine osnovala Velikokikindski dištrikt, u Velikoj Kikindi, kako se tada zvao grad, je bilo sedište. Upravo zahvaljujući postojanju ove autonomne teritorijalne jedinice na prostoru Habzburškog carstva, čije je stanovništvo uživalo značajne privilegije je i očuvan maksimalno srpski nacionalni identitet.

U novijoj istoriji je značajan napredak Kikinda doživela po završetku Drugog svetskog rata.

Znamenitosi davnašnje Velike Kikinde

Korona virus, koronavirus u Srbiji, Građani Kikinde Kikinda Foto: Telegaf/D.K.

Iz druge polovine 18. veka datira staro gradsko jezgro Kikinde, koje je i danas odlično očuvano. Međutim, brojne zgrade koje se u tom delu grada nalaze su nastale, kako se pretpostavlja čitav vek kasnije.

Samo u Kikindi postoji takozvana suvača i još u po jednom mestu na teritoriji Hrvatske i Mađareske i apsolutno nigde više u svetu. Reč je o mlinu, koji je za takozvano suvo mlevenje žitarica koristio isključivo životinjsku snagu. Kikindska suvača se nalazi pod zaštitom nadležne subotičke institucije kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Osim Narodnog pozorišta, koje u ovom gradu postoji od 1950. godine, tu je i Narodna biblioteka Jovan Popović, kao i Narodni muzej Kikinda, koji je smešten u zgradi nekadašnjeg Velikokikindskog dištrikta i datira iz 1946. godine.

Jedna od 50 najlepših ulica u celom svetu se skrila baš u Kikindi. Prema listi koja je 2018. godine objavljena na sajtu Bored Panda, urpavo je kikindska ulica Petra Drapšina proglašena 26 – om najlepšom na celom svetu. Da li zbog drvoreda, po kojima je poznata ili zbog arhitekture kuća koje se u njoj nalaze, tek ova interesantna ulica je sigurno Kikindu učinila posebno poznatom.

Manifestacije u Kikindi

Korona virus, koronavirus u Srbiji, Građani Kikinde Kikinda Foto: Telegaf/D.K.

Ono po čemu je ovaj grad još poznat su i brojne manifestacije, koje se iz godine u godinu organizuju u tom gradu.

Svake godine, trećeg vikenda tokom septembra je Kikinda domaćin manifestaciji interesantnog naziva, Dani ludaje. A ludaja je ništa drugo do bundeva, ali je u ovim krajevima zastupljen taj naziv.

Više od 30 godina se ova manifestacija organizuje, a u poslednjoj deceniji je naročito postala popularna, te privlači posetioce i iz okolnih zemalja.

Mesec novembar je u Kikindi posvećen na neki način sovama iz roda utina ili mala ušara, koje zimuju svake godine u centru grada. Tada Kikindu posećuju brojni stručnjaci, a manifestacija Mesec sova primarno ima edukativni, pa tek onda i turistički karakter.

I na kraju, ne treba zaboravti da je Kikinda, odnosno mesta koja joj teritorijalno pripadaju, iznedrila sjajne ljude, kao što su recimo profesor Jovan Ćirilov, dugogodišnji direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta i poznati teatrolog, ali i Branimir Brstina i Milan Erak, poznati srpski glumci. A na teritoriji opštine Kikinda je rođen i jedan od omiljenih dečijih pisaca, Raša Popov, ali i Miroslav Mika Antić, uz čije su stihove stasavale generacije i generacije tinejdžera.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severac

    1. april 2020 | 10:07

    Ljudi su bili rekao bih, disciplinovani i zaustavili su dalje sirenje,barem po podatcima koji se vide.

  • Realan

    1. april 2020 | 10:37

    A šta je onda Beograd ako ne Vuhan. S obzirom na broj zaraženih.

  • Šteta

    1. april 2020 | 12:17

    Prelep gradić, miran i ravan, mene podseća uvek kad dune sa karpata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA