≫ 

Legenda o Nadi i Relji: Otkrivamo tragičnu priču koja se krije iza Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji

Sastajali su se na jednom od 20 mostova, koji spajaju obale, danas omanje Vrnjačke reke...

  • 0
Most ljubavi, Vrnjačka banja

Foto: Wikimedia/Aca Srbin

Učiteljica Nada iz Vrnjačke Banje nije ni slutila da će njeno čekanje voljenog momka da živi toliko dugo. Još manje je slutila da će mesto na kome je čekala svog Relju da postane simbol ljubavi.

A njena ljubav je bila velika i iskrena. Ipak, Reljina ljubav je bila uzvraćena, ali samo dok nije otišao u rat. Meštani Vrnjačke Banje, istina, ne znaju pouzdano šta se sa njim desilo, ali se može čuti da mu je srce osvojila neka Grkinja sa ostrva Krf, na kome se naša vojska pripremala za proboj Solunskog fronta, nakon Albanske golgote. Bilo kako bilo, Relja se svojoj voljenoj verenici nikada nije vratio.

Čekala je Nada, danima, sedmicama, mesecima. Čekala i tako okopnila. Nije dočekala svog voljenog, a u Vrnjačkoj Banji se dugo prepričavalo da je išla svaki dan na mesto njihovog sastajanja. Gledala, osluškivala i umorila se.

Ljubavna priča Nade i Relje

 

Ova priča se slobodno može svrstati pod jednu od legendi koje su u vezi sa ovim istorijskim mostom, a zbila se neposredno pre početka Prvog svetskog rata.

Nada i Relja su se voleli, veli legenda, mladalački i iskreno, sa velikim zanosom. Sastajali su se na jednom od 20 mostova, koji spajaju obale, danas omanje Vrnjačke reke. Čak su se i verili. Ali, sudbina je htela da drugačije.

Neposredno nakon izbijanja Prvog svetskog rata, Relja odlazi u borbu iz koje se svojoj Nadi nikada neće vratiti.

Meštani su dugo pamtili mlađanu Nadu, koja je na tom istom mostu stajala svakog dana. Čekala je svog voljenog. Čekala je da dobije makar neke vesti od njega. Znali su meštani šta se događa i svi su je žalili, jer se Relja nije vraćao.

Most ljubavi, Vrnjačka banja

Foto: Wikimedia/Jelenasunjevaric

Legenda kao legenda, svašta krije. Jedni su pričali da je Relja obavestio Nadu da raskida veridbu, jer je sreću našao pored izvesne Grkinje. Drugi su pričali da je Nada samo naslućivala da ju je Relja napustio. Ipak nije odustajala. Čekala ga je dok je imala snage.

Kažu da je zbog tuge što je voljeni napustio, mlada učiteljica Nada iz Vrnjačke Banje, i preminula. O Reljinoj sudbini se nije znalo ništa.

Desanka Maksimović i Most ljubavi

 

Čitava ova priča bi ostala neosvetljena da je naša čuvena pesnikinja nije čula od starijih lokalaca, prilikom jedne posete Vrnjačkoj Banji.

Zasnovana na ovoj ljubavnoj priči, nastala je Molitva za ljubav, možda jedna od najlepših ljubavnih pesama Desanke Maksimović.

Most ljubavi danas

 

Kažu da su mnoge mlade devojke bile inspirisane ovom tužnom, ali životnom ljubavnom pričom. Nije poznato od kada, ali se u Vrnjačkoj Banji ustalio običaj da se baš na tom mostu, koji je simbolično nazvan Most ljubavi, kače katanci, kako bi se na taj način zaključala ljubav. Prema običaju, ključevi se bacaju u Vrnjačku reku koja ispod njega protiče.

Most ljubavi, Vrnjačka banja

Foto: Wikimedia/White Writer

Danas je to već jedna od turističkih atrakcija, pa u blizini mosta imate mogućnost i da kupite katanac po simboličnoj ceni.

Mnogi posetioci Vrnjačke Banje praktikuju da napišu i svoje i ime svog voljenog ili voljene na katancu.

A u slavu ljubavi se baš na tom mostu, svake godine 14. februara organizuje i takmičenje u najdužem poljupcu.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA