≫ 

Hteo je da umiri čaršijske priče: Dvorac koji je vojvođanski veleposednik izgradio iz inata

Osim centralne zgrade, u kojoj se nalazi i odličan restoran, u kompleksu se nalazi i ergela konja, kao i kapela, koja je poznata po radu čuvenog srpskog slikara, Uroša Predića

  • 7
Dvorac Fantast Dvorac Fantast / Foto: Wikimedia/Manedj

Da inat može da proizvede nešto što je dobro, prava je retkost. Ipak, događa se. Tako je bilo i u slučaju Bogdana Dunđerskog, čuvenog vojvođanskog veleposednika koji je, kažu, dvorac Fantast izgradio baš iz inata.

Priča veli da su mnogi počeli da pričaju da je on ostao bez novca. Želeći da smiri čaršijske priče, izgradio je nasred livade velelepni dvorac, koji je, reklo bi se zasenio mnoge.

Gde se nalazi dvorac Fantast?

Velelepni dvorac porodice Dunđerski udaljen je oko 135 kilometara od Beograda, dok ga od Novog Sada deli otprilike upola manja relacija.

Nalazi se nadomak grada Bečeja u Vojvodini. Danas predstavlja jedno od dobara kompanije PIK Bečej, koja i brine o njegovom održavanju.

Dvorac Fantast je otvoren za turističke posete, a osim centralne zgrade, u kojoj se nalazi i odličan restoran, u kompleksu se nalazi i ergela konja, kao i kapela, koja je poznata po radu čuvenog srpskog slikara, Uroša Predića. Bodan Dunđerski je u ovoj kapeli i sahranjen.

Tu je i bazen, koji je kažu Bogdan punio mlekom, kako bi njegova Mara uživala, kao i suvenirnica.

Dvorac Fantast Kapela Sv. Đorđa / Foto: Wikimedia/Nedeljko Marković

Ko je bio Bogdan Dunđerski?

Porodica Dunđerski je bila jedna od najbogatijih u Bačkoj, a vrlo verovatno i u celoj Vojvodini u toku 19. veka. Mnogima je najpoznatiji član te čuvene porodice, mlađana Lenka, čija je ljubav sa srpskim pesnikom Lazom Kostićem opevana u čuvenoj pesmi Santa Marija della salute.

Upravo u jednoj od sala dvorca Fantast se može pročitati i nešto o ovoj tužnoj priči o nemogućoj ljubavi, koja je ipak Lenku na određeni način i koštala života.

Smatra se da porodica Dunđerski potiče iz Hervegovine, tačnije iz gackog sela Višnjica, odakle je još u toku 17. veka u ove predele stigao Avram i doselio se u tadašnji Sentomaš, a danas Srbobran u Vojvodini.

Dvorac Fantast Foto: Wikimedia/Dungodung

Avram je imao sinove Arona, Gedeona i Nestora. A upravo je Gedeon ili, kako su ga zvali, Geca Dunđerski bio taj koji je ovu porodicu učinio poznatom. Postoje tvrdnje da je najpre vodio računa o porodičnim vrednostima, te da mu je bilo najvažnije da njegova porodica, kako uža, tako i šira bude na okupu. Bio je za to doba moderan, te je prihvatao mnoge novitete, koje je smatrao korisnim, a to se ogledalo i u njegovom poslovanju, koje je neprekidno napredovalo.

Gecini sinovi su bili Aleksandar ili Šandor, Novak i Lazar.

Aleksandar je imao 2 braka, a iz drugog braka je i Bogdan, koji je rođen 1861. godine. Lazar je bio Lenkin otac.

Čini se da je upravo Bogdan, možda i najviše od svih naslednika imao dara za uspešno vođenje poslovanja, kao i Geca Dunđerski.

Nekako mu je sve čega se uhvatio išlo za rukom, ali je ostao upamćen i po mnogim dobrim delima. Kažu da je voleo konje, pa je upravo u dvrocu Fantast postojala tada najveća ergela konja, u kojoj je obitavalo čak oko 1.400 grla. Naziv dvorca potiče od najslavnijeg grla koje je imao u ergeli, a kada uđete u dvorski kompleks, videćete upravo u ergeli i spomen ploču na kojoj piše da je tu sahranjen Fantast.

Tužna ljubavna priča Bogdana Dunđerskog

Koliko mu je sve dobro išlo u poslovima, toliko je Bogdan patio na drugoj strani. Onoj koja je možda i mnogo važnija.

Dvorac Fantast Kapela / Foto: Wikimedia/Pintye Dávid Győr

Desilo se da se zagledao u ženu lokalnog kovača, Maru Dinjaški Đalinac, koja je bila poreklom iz mesta Mol. Nije se Bogdan mnogo libio da ponudi kovaču materijalna sredstva kako bi ostavio svoju ženu, što je ovaj prihvatio i ubrzo otvorio kovačnicu u Srbobranu. Ipak, uprkos velikoj ljubavi o kojoj i danas postoji svedočenje, Bogdan Maru nije oženio. Preminula je 1940. godine, a jedini sulov koji je Bogdan imao za svog prijatelja, slikara Predića, kada je oslikavao kapelu na dvorskom imanju, bila je da Maru prikaže kroz Bogorodičin lik.

Druga nesrećna Bogdanova ljubav i ujedno žena koja je u velikoj meri obeležila njegov život je bila Mađarica, Marica Piskor. Bila je domaćica u njegovoj kući u Starom Bečeju, ali ni nju Bogdan nikada nije oženio.

Koliko je poznato, nije imao zakonskih naslednika.

Preminuo je u Bečeju, 1. novembra 1943. godine i sahranjen je u kapeli Svetog Đorđa na imanju dvorca Fantast. Građevina predstavlja grobnu kapelu ktitora. Bogdan je izričito želeo da tu bude sahranjen i njegov veliki prijatelj, Uroš Predić, koji je ipak sahranjen u rodnom Orlovatu.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. april 2020 | 19:13

    SVI SU ONI VOLELI KONJE,KOCKU I LEPE ZENE A I SVALERALI SU SE !!! A IMALI SU VANBRACNE DECE JER NISI BIO NIKO I NISTA AKO NISI BIO ZENSKAROS!!!! DEDA MI JE IMAO NEKAD KOCKARNICU I HOTEL U BECEJU A BABA MI JE PRICALA KAKO SU I SA BECKOG DVORA DOLAZILI DA SE KOCKAJU U NOVAC ILI ZEMLJU!!! KOD MANOJLOVICA KOJI SU ISTO BILI BOGATI U BECEJU I SRBOBRANU!! ALI POSLE SU DODLI CRVENI I POBILI NNOGE I OTELI IM ZEMLJU I KUCE!!

  • Cika Velja

    23. april 2020 | 20:43

    Vidim znas ovu nasu istoriju...i volis "crvene" kao i ja...pa si onda valjda cuo i za Savu Gligorina zvanog Baća? Voleo je da baci kocku za veliku paru,a i moglo mu se,ali mu ti nasi crveni uzeli sve!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA