≫ 

Letovanje na jezeru - zašto da ne? Ovaj vojvođanski predeo pleni idiličnim prirodnim lepotama

Barem toga u Srbiji ne manjka. Ipak, postoje jezera za koja su čuli gotovo svi i koja su prilično ekspolatisana u turističkom smislu. A postoje i ona, koja stanovnici čuvaju ljubomorno za sebe i koja nisu tako poznata

  • 3
Bačka Palanka Pritnskrin: YouTube/RRABacka

Na jugu Bačke smestilo se naselje u kome živi nešto manje od 30 hiljada stanovnika. Još od praistorije je na području današnje Bačke Palanke postojala ljudska naseobina.

Prvo pominjanje Palanke je zabeležno krajem 16. veka. Osim srpskog, tu je živelo i mađarsko, a kasnije i nemačko stanovništvo.

Bačka Palanka Pritnskrin: YouTube/RRABacka

U periodu do 1916. godine su se razlikovala tri naselja na području današnje Bačke Palanke, pa je postojala Stara Palanka, Nova i Nemačka.

Kasnije su se tokom perioda kolonizacije nakon Drugog svetskog rata doselili i ljudi iz mnogih gradova u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, ali i iz Dalmacije, sa Kosova i iz drugih delova Srbije i njene okoline.

Jezero Tikvara

Jedino prirodno jezero na reci Dunav je upravo jezero Tikvara, koje je i zaštićeno prirodno dobro. Nastalo je pomeranjem reke i prostire se dužinom od oko 1.000 metara.

Naziv potiče od barki na kojima su ribolovci čuvali svoj ulov, a koje su nazivane tikvare.

Bačka Palanka Pritnskrin: YouTube/RRABacka

Osim za sportski ribolov, po kome je poznato, ovo jezero se koristi i u rekreativne svrhe. Na njemu se nalaze tri lepo uređene plaže. Jedna je nazvana Mala, druga Velika, a treća je plaža Popovo.

Okolina Bačke Palanke

Da ne mislite da će vam biti dosadno ako odlučite da odmor provedete u ovom pitomom vojvođanskom gradiću. U Bačkoj Palanci i njenoj okolini se nalaze mnoga zanimljiva mesta.

Najstarija kuća u celoj opštini se nalazi baš u ovom mestu i to je kuća porodice Kravić. Na oko 10 kilometara udaljenosti od grada je i Čelarevo.

Bačka Palanka Pritnskrin: YouTube/RRABacka

Tamo možete posetiti dvorac Dunđerskih, kao i arheološko nalazište Avarska nekropola. Još su 1972. godine započeta istraživanja, a otkriveno je 650 grobova. Ono što je posebno interesantno jeste što grobovi pripadaju različitim etničkim grupacijama. Okarakterisano kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja, nalazi se pod zaštitom države.

Na istoj udaljenosti od Bačke Palanke, ali u drugom pravcu se nalazi i Karađorđevo, koje je poznato po jednoj od najbogatijih ergela konja. Ergela postoji od 1885. godine, a od 1983. godine tu postoji i Muzej ergele, u kome se čuvaju neki izuzetno interesantni eksponati.

Možda najstarija knjiga utisaka, u kojoj se nalaze potpisi mnogih značajnih ličnosti toga doba potiče iz 1927. godine i nalazi se u današnjem muzeju u Karađorđevu. Pošto je poznato da je tokom vladavine Josipa Broza upravo ovde bio organizovan diplomatski lov, to su Karađorđevo posećivali mnogi značajni državnici toga doba.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA